Prostějov: Držovicím dáme nanejvýš tři miliony

Brno - Na mimosoudní dohodu s Držovicemi, které se od města odtrhly v roce 2006, je Prostějov ochotný přistoupit. Vzkázal jim ale, že buď se spokojí jen s třímilionovým vyrovnáním, nebo jinak ať rozhodne soud. Na této částce se dnes shodli prostějovští zastupitelé. Na základě vlastního znaleckého posudku z loňského roku ale Držovice po Prostějovu požadují více než trojnásobek. Tři miliony přitom odpovídají dorovnání pouze za první pololetí roku 2006. Držovice od svých požadavků nechtějí jen tak ustoupit.

„Soudní znalci obou úřadů se nakonec shodli na částce necelých tří milionů korun za první pololetí roku 2006. Držovice ale stále po Prostějovu požadují dalších pět a půl milionu, které si vypočítali ze sdílených daní,“ uvedla místostarostka Prostějova Ivana Hemerková (ODS).

Držovice a Prostějov se proti sobě u soudu poprvé postavily loni v srpnu. Obec se současnými dvanácti sty obyvateli od Prostějova odešla v polovině roku 2006, vyrovnání ale počítalo s odtržením až na jeho konci. Držovice tvrdí, že Prostějov byl v polovině roku o 30 milionů korun bohatší než na konci roku, a tak by chtěly, aby se jejich věno počítalo z vyšší částky.

Vyjádření místostarostky Prostějova Ivany Hemerkové (ODS) (zdroj: ČT24)

„V době, kdy se Držovice odtrhly, ještě nehospodařily samostatně. Prostějov jim ještě dlouho vedl účetnictví, staral se o osvětlení a údržbu veřejných prostranství, zajišťoval fungování mateřské školky a tak dále,“ vypočetla Hemerková. K definitivnímu předání majetku navíc došlo až v únoru následujícího roku. Z tohoto pohledu se Prostějov domnívá, že vypořádání ve výši tří milionů je dostačující. „Pokud to zástupci Držovic odmítnou, budeme muset spor předat k posouzení nezávislému soudu,“ dodala místostarostka.

„Požadujeme, aby nám Prostějov předložil, jaké měl s obcí Držovice v druhé polovině roku 2006 ještě výdaje. Ty jsme samozřejmě připraveni odečíst z našeho nároku,“ vzkázala prostějovským úředníkům advokátka Držovic Jana Zwyrtek Hamplová. Držovice od svých požadavků jen tak neustoupí a naděje na mimosoudní vyrovnání je po dnešku mizivá.

Prostějov v lednu poprvé uznal, že dal Držovicím méně, než měl

Držovice si nechaly posudek vypracovat kvůli stanovisku prostějovského okresní soudu, který označil jejich žalobu za neúplnou a neurčitou. Prostějov se začal bránit a nechal si zpracovat posudek také. Zastupitelé Prostějova v něm poprvé uznali, že při dělení majetku odtržené Držovice ošidili o necelé tři miliony korun. V posudcích obou úřadů ale padly odlišné závěry. Držovičtí stále trvají na částce 9,5 milionů.

Vydáno pod