Jedenáctičlenná rodina obývá dva pokoje v rozpadajícím se domě

Brno – Ve dvou pokojích s popraskanými zdmi, poškozeným vodovodem a rozpadenými dveřmi se tísní jedenáct členů rodiny. Bydlí v jednom ze zdevastovaných domů na ulici Dornych, které chce město jako jeho vlastník srovnat se zemí. Z ulice Dornych chce přesunout tramvajovou dopravu na sousední Plotní, největší dopravní změně v moderní historii Brna ale zdevastované domy na obou ulicích stojí v cestě. Město nájemníkům nabídlo jiné bydlení, rodina z Dornychu to už ale dvakrát odmítla.

„Bydlí nás tady jedenáct, je to celé zničené a město s tím nechce nic dělat. Nechají nám to spadnout na hlavu,“ stěžovala si jedna z obyvatelek bytu, která nechtěla uvést svoje jméno. Za rozlámanými dveřmi visí deka, aby do bytu netáhlo. V bytě jsou popraskané zdi s hlubokými puklinami, okna jsou rozbitá a na dvoře se v hromadách smetí prohání smečka potkanů.

Nájemní smlouva obyvatelům domu skončila loni na podzim. Svého skromného příbytku se nehodlají vzdát, přestože jim magistrát od té doby nabízel už dva jiné byty. Pokaždé to odmítli a žádají o novou smlouvu v domě připraveném k demolici.

Jedenáctičlenná rodina se tísní ve dvou pokojích ve zdevastovaném domě (zdroj: ČT24)

„I s ohledem na skutečnost, že to byla v minulosti problémová rodina, budeme nadále trvat na vyklizení tohoto bytu, aby se dům pro demolici uvolnil,“ řekl k výsledku jednání bytové komise starosta městské části Brna-středu Libor Šťástka (ODS). „Přežívání“ jedenácti lidí ve dvoupokojovém bytě by tedy mělo v nejbližší době skončit, nejspíš za policejní asistence.

Brněnské komunikace plánují demolici až na druhou polovinu roku 2012. Radnice Brno-střed slíbila, že po vystěhování problémové rodiny se postará také o odklizení haldy odpadků povalujících se na dvoře domu.

Staré domy má nahradit nová tramvajová trať

V ulici Plotní začalo rozebírání dvacítky zdevastovaných domů už v říjnu loňského roku. Jakmile všechny domy uvolní cestu, začne se s přípravami na samotný přesun tramvaje do ulice Plotní ze sousedního Dornychu. Na Dornych se přesune automobilová doprava, ulice by měla jednou fungovat jako bratislavská radiála.

Tramvaj jezdící po Plotní bude mít přímou trasu do Komárova, takže zajistí lepší dopravní obsluhu. Do pěti let by měl být přesun tramvají dokončen, komplikovaná dopravní změna vyjde na 2 miliardy korun.

Zdevastovaný dům na brněnské ulici Dornych
Zdroj: ČT Brno