Zbrojnice se hasičům rozpadá, na jinou ale není

Moravské Budějovice - Hasiči v Moravských Budějovicích si už několik let stěžují na zastaralou a současným parametrům nevyhovující zbrojnici. Na stavbu nové jim ale scházejí finance, už nyní disponují hasiči na Vysočině s financemi o zhruba 9 milionů nižšími, než by bylo třeba. Problém už řešili i s ministrem vnitra.

„Dalo by se říct, že je absolutně nevyhovující, rozhodně jde o garáže a samotný výjezd vozidel, stejně tak rozvod vody a kanalizace,“ stěžuje si velitel stanice Michal Škoda. Největší slabinou 110 let staré budovy je kromě nebezpečného výjezdu také žalostný technický stav. Podle Škodových slov praská budově zdivo a padá i omítka. Mluvčí hasičů kraje Vysočina Petra Musilová ji sama označila za nejhorší objekt profesionálních hasičů v regionu.

Stavba nové zbrojnice je už několik let připravena, město věnovalo hasičům i pozemek. Její rozjezd ale narazil do zdi razantních rozpočtových škrtů. „Abychom přežili tento rok, museli jsme zaříznout investice, což jde vydržet jeden rok, ne dva. Takže příští rok bude muset rozpočet vypadat jinak,“ uklidňuje ministr vnitra Radek John (VV). Hasiči z Vysočiny ale příliš nevěří tomu, že by se příští rok našlo 35 milionů korun na novou budovu, nota bene schází-li už nyní 9 milionů na základní provoz.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

„Peníze na investice jsou zastaveny a přesunuty do provozu, protože tím zajišťujeme, že když někomu hoří dům, přijede k němu hasičské auto, budou mít benzín i plnou osádku,“ tvrdí John. Na příští rok už ale hasičům slíbil i lepší mzdy. Sám považuje za nespravedlivé, že hasič přichází kvůli škrtům o 10 % mzdy, zatímco policista jen o 7 procent.

Vydáno pod