Po hustopečském mandloňovém sadu se prohání stádo ovcí

Hustopeče u Brna - Jedny z největších mandloňových sadů ve střední Evropě se po dvacetiletém přehlížení dočkaly zasloužené pozornosti. Mezi stromy v sadech nad rybníky v Hustopečích u Brna se pasou ovce, které je ekologicky opečovávají. V místě ovocnářské rarity navíc Hustopečští plánují stavbu rozhledny a návštěvníky lákají také na jarní mandloňové slavnosti.

Hustopečské mandloně byly vysázeny hned po válce, po převratu však osiřely. Poté co je do vlastnictví převzalo město Hustopeče, radní se rozhodli sady zatraktivnit.

„Mandloně jsou rarita nejen v České republice, ale i středoevropského formátu. Usilujeme nejen o to, abychom sady zachránili, ale aby se dál rozvíjely,“ řekl místostarosta Hustopečí Libor Sadílek (ODS). Letos na podzim chce město nad korunami mandloní vybudovat rozhlednu zhruba za čtyři miliony korun. „Pohled to bude rozhodně pěkný nejen v období květenství,“ slíbil Sadílek.

Mandloňovým sadem v Hustopečích u Brna se prohání stádo ovcí (zdroj: ČT24)

Ovce do sadu lákají více návštěvníků

Sady spravuje společnost Kamenný vrch, která klade důraz především na ekologii - chce zde pěstovat čisté bio produkty a z místa vytvořit unikátní klidovou zónu. Místo benzinových sekaček se proto sadem prohání stádo ovcí.

„Ovce spásají trávu, která se díky tomu postupně promění v rozkvetlou louku, budou tady stepní rostliny. Sad bude navíc přirozeně hnojen,“ uvedl David Langar ze společnosti Kamenný vrch. Zdá se, že ovce jsou atraktivní také pro turisty. „Za těch pár dnů, co tady ty ovečky máme, vidíme zvýšený počet návštěvníků,“ usmíval se Langar.

Hustopečské pochoutky z mandlí ochutnají návštěvníci už příští jaro

Z toho mají radost také hustopečští radní. Ovce by však neměly zůstat jedinou zdejší atrakcí. „Chceme nabídnout kulturní a zábavní program. Na jaře 2012 připravujeme mandloňové slavnosti. Bude tam zcela jistě zajímavý doprovodný kulturní program i nabídka pro aktivnější hosty,“ popsal plány místostarosta Sadílek.

Mandle z 530 stromů se budou sklízet na podzim. Na jarní slavnosti z nich budou připraveny pochoutky i nápoje.