Senioři z Frýdku-Místku si zahráli ve filmu

Ve Frýdku-Místku se snaží snižovat kriminalitu páchanou na seniorech. Tým z odboru sociálních služeb připravil už druhý instruktážní film s názvem Žít a nechat žít, který varuje staré lidi před nejčastějšími formami trestné činnosti. Zahráli si v něm dobrovolníci z místního domova důchodců.

„Dobrý den, posílají mě z plynáren!” To je jedna z nejčastějších záminek pachatelů, jak se dostat do cizího bytu. Mnohdy také nabízejí různé nevýhodné služby či imaginární výhry v soutěžích.

„Navázali jsme na úspěšný informační pořad pro seniory z loňského roku, kde jsme na scénkách a různých modelových situacích ukázali, jak jsou ohroženi naši senioři” říká manažerka prevence kriminality Marie Poláchová. Natáčení si herci užívali a vůbec nevadilo, že nejstarší aktérce je 96 let. Mnoho aktérek také stálo před kamerou poprvé.

O takový způsob prevence je zájem v celé České republice. Na magistrátu zaznamenali jen pozitivní reakce. Nadšení jsou i ve frýdecko-místeckém domově důchodců. „Tak zcela určitě je to velmi přínosné a poučné pro ty obyvatele, protože dnes a denně se mohou setkávat s různými nástrahami, které život přináší,” uvádí ředitel Domova důchodců ve Frýdku-Místku Milan Novák.

Peníze město sehnalo na Ministerstvu vnitra v rámci programu Partnerství, který má za úkol reagovat na aktuální negativní vývoj trestné činnosti. Už za měsíc bude hotový další projekt, tentokrát věnovaný domácímu násilí.