Jeseníky čekají na sněhovou nadílku

Severní Morava - Nejhorší zima za poslední roky. Tak mluví o letošní sezoně vlekaři a hoteliéři v Jeseníkách. Jindy jsou totiž moravské hory poryty sněhem a doslova zavaleny turisty. Letošní nedostatek sněhu však způsobil, že střediska zejí prázdnotou a v celých Jeseníkách jedou dva vleky a je upraveno 6 kilometrů běžeckých stop.

I ty nejvýše položené sjezdovky v Jeseníkách jsou letos zatím bez sněhu. Na nepřízeň počasí si nestěžují jedině v Branné, kde je pro lyžaře uměle zasněžená 600 metrů dlouhá sjezdovka. „Pomáhá nám mikroklima v údolí - je tu vždy o 2 °C míň, takže jsme zasněžili jako druzí v republice. Zprovoznili jsme vlek dlouhý 420 metrů a teď i lanovou dráhu,“ chlubí se provozovatel skiareálu Branná Rostislav Procházka.

Méně práce na sjezdovkách si pochvaluje Horská služba. „Práce máme míň hlavně na sjezdovkách. Práce v terénu je ovšem pořád, např. před chvílí jeli kolegové odstraňovat spadané stromy. Sloužíme i v místech, kde normálně horská služba neslouží - tzn. ve středisku v Branné,“ popisuje záchranář Michal Klimeš.

Provozovatelé skiareálů jsou ale z letošní zimy nešťastní. Na Ovčárně například nemůžou kvůli ochraně přírody uměle zasněžovat žádnou ze sjezdovek. Milovníci bílé stopy tak využívají alespoň 6kilometrovou trasu mezi Ovčárnou a Švýcárnou. Provozovatel skiareálu Ovčárna Josef Figura ovšem optimismus neztrácí: „Věřím, že do 15. nebo 20. ledna sníh napadne a lyžovat se bude v celé republice.“

Naději dávají majitelům skiareálů v Jeseníkách meteorologové. Podle jejich předpovědi by mělo v následujících dnech sněžit nebo alespoň mrznout natolik, aby mohli pokračovat ve výrobě technického sněhu.