Na kole ze severní Moravy až k Jadranu

Severní Morava - Podél řeky Odry by už za pár let měla vést nová cyklostezka, která se napojí na cyklotrasy u řeky Moravy a za rakouskými hranicemi podél Dunaje. Podle názvů hlavních toků dostala název Odra – Morava – Dunaj. Milovníci cyklistiky po ní budou moci dojet třeba až k Jaderskému moři.

Stávající cyklostezka vede kolem řeky Odry. Cyklisté ji využívají často a prodloužení trasy až na Jižní Moravu a dále směrem k Jadranu by uvítali. Umožní to program Greenways, který zahrnuje několik projektů významných cyklotras. Ty vznikají podél řek po celé Evropě. Oderská má šanci stát se součástí nejvýznamnějšího severojižního koridoru. „Program Greenways je jeden z programů Nadace partnerství, podporuje bezpečné ježdění jak pro cyklisty, tak pro jezdce na kolečkových bruslích,” vysvětluje koordinátor Nadace partnerství Juraj Tlamák.

Plánované náklady na cyklostezku, která má být dokončena v roce 2013, nejpozději však v roce 2015, jsou pro úsek od Polských hranic po hranice Moravskoslezského kraje 100 milionů korun. Na financování se mají podílet obce, kraj, stát a Evropská unie. Část cyklostezky povede také přes chráněnou krajinnou oblast Poodří. Ochránci přírody s tím problém nemají: „CHKO to neublíží, právě naopak,” schvaluje projekt vedoucí CHKO Poodří Ivan Bartoš.

Stávající cyklistické trasy často vedou po rušných silnicích. Nová cyklotrasa by se měla těmto úsekům vyhnout.

Vydáno pod