Obyvatelé Krnova rozhodnou o využití luxusní vily

Krnov - Krnovská radnice se rozhodla uspořádat referendum o využití luxusní vily z počátku dvacátého století. Objekt si v roce 1914 nechal postavit textilní průmyslník Theodor Flemmich. Vila je unikátní architektonickou památkou, postavenou ve stylu vídeňské moderny, jejím autorem je architekt Otto Prutscher.

Židovský továrník musel za války odejít a vila do roku 2003 sloužila jako kojenecký ústav. Poté ji od kraje převzalo město Krnov a od té doby řeší, co s ní. Minulé vedení města zde chtělo zřídit měteřskou školu.

Současná starostka Renata Ramazanová /ODS/, by však naložila s objektem jinak: „Přiznávám otevřeně, že patřím k těm členům zastupitelstva, kteří na začátku roku 2006 vystoupili s tím, aby bylo přehodnoceno to, jakým způsobem tento jedinečný dům využívat.”

Dnešní starostka města je autorkou návrhu, aby v jediné z mnoha moderních krnovských vil, která je v majetku města, vzniklo muzeum modernistické architektury a designu zlatého věku Krnova, kdy zde kromě Prutschera tvořil také například Leopold Bauer.

Město proto přišlo s nápadem uspořádat obecní referendum: „Vzhledem k tomu, že se mi nepodařilo získat většinu, tak jsme se rozhodli, že si ověříme, jaký je vlastně názor občanů,” dodává Ramazanová

Krnované se tak nyní mohou sami rozhodovat mezi čtyřmi možnostmi využití vily - jako mateřskou nebo základní školu, jako sídlo neziskových organizací nebo právě muzeum krnovské moderny. Nejjednodušší je využít možnost hlasování na webových stránkách.

Podle dosavadních výsledků internetové ankety spolu zatím nejvíce zápolí mateřská škola a muzeum.

Co nakonec ve Flemmichově vile bude, o tom by měli zastupitelé města Krnova rozhodnout 10. června.