Hnutí Brontosaurus oživuje Jesenicko

Jesenicko - Na Jesenicku ožívají zaniklé osady a samoty. Zasloužilo se o to zdejší Hnutí Brontosaurus, jehož členové svoji snahu o oživení odkazu lidí, kteří museli své domovy po druhé světové válce opustit, nazvali \"Cesta ke kořenům.\" Holendry byly samotou nedaleko Písečné, kde stávalo šest domů. Dnes po nich téměř nic nezbylo a na místě zůstaly jen ostatky božích muk.

Tomáš Hradil, předseda Hnutí Brontosaurus ČR připustil, že s rekonstruováním sakrálních památek neměli členové moc zkušeností. Přesto se dobrovolníkům po šesti letech podařilo boží muka, zasvěcená sv. Kláře a sv. Františkovi, úspěšně obnovit. Samota v Holendrech většině lidí už nic neříká, ale někteří z obyvatel nedalekého Chebzí – místní části Písečné – si domy vybavují. Mezi takové starousedlíky patří i Alfred Wolf, který se na osadu přijel podívat a představit si anonymní tváře těch, kteří v domech kdysi žili.

Boží muka v Holendrech ovšem nejsou jedinou samotou, které se Hnutí Brontosaurus pokusilo vrátit život. Hodiny usilovné práce strávili dobrovolníci i v zaniklých osadách Zastávka a Hřibová poblíž Uhelné. Po odsunu Němců tu zůstaly jen základy domů a okolí zarostlo. Kdysi rušný život tu připomínaly jen vzrostlé ovocné stromy. „ Po několika hodinách práce na víkendových akcích se z toho chaosu vynořil krásný očištěný sad a odměnou nám byla úroda a jablíčka,“ objasnila Barbora Odložilová z Hnutí Brontosaurus způsob, jakým probíhalo čištění sadu.

Kromě oživení zaniklých samot nyní desítky dobrovolníků pracují na horském okruhu naučné stezky Vincence Priessnitze v okolí Studničního vrchu.

Vydáno pod