Opravy elektrárny Dlouhé Stráně končí, pro lidi se otevře v září

Jeseníky - Rekonstrukce horní nádrže vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně skončí v neděli 19. srpna, tedy o 12 dní dříve oproti původním plánům. Elektrárna může hned poté začít vyrábět elektřinu. Pro veřejnost budou prostory elektrárny zpřístupněny až 20. září kvůli poškozené silnici.

Rekonstrukce přišla ČEZ na přibližně 360 milionů korun. Opravu nařídili technici pouhých 11 let po zprovoznění díla. Přehradní nádrž byla postavena ze špatného materiálu a její technický stav se výrazně zhoršoval. Nesprávně použité kamenivo porušovalo těsnost pláště.

ČEZ musel kvůli opravám vypustit horní nádrž, která pojme téměř tři miliony metrů krychlových vody. Samotná oprava spočívala v odfrézování osmi centimetrů stávající těsnící vrstvy asfaltobetonového pláště na svazích nádrže a položení nové vrstvy o výšce osmi a místy až deseti centimetrů. Dělníci tedy museli odtěžit a znovu navézt zhruba dvacet tisíc tun materiálu. Podle Zdeňka Saturka ze společnosti ČEZ byla nejtěžší právě koordinace dopravy a odvozu materiálu.

V energetické soustavě mají Dlouhé Stráně funkci jak při využití přebytku energie, která slouží pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období nedostatku energie, kdy elektrárna může během několika desítek vteřin začít vyrábět elektřinu a dodávat ji do sítě. Pro srovnání - spuštění jaderné elektrárny trvá několik dní, tepelná elektrárna se rozjíždí na plný výkon několik hodin.

Dlouhé Stráně patří k vyhledávaným stavebně-technickým památkám, loni je navštívilo více než 60.000 lidí. Horní nádrž přečerpávací elektrárny má velikost jako 9 fotbalových hřišť a objem téměř tři milióny kubíků. Do dolní nádrže voda padá z výšky 534 metry a pohání dvě reverzní Francoisovy turbíny o výkonu 650 megawattů. Stavba elektrárny začala v roce 1978. Do provozu byla uvedena o 18 let později.