Hromadné lety balonů nad Bouzovem

Bouzov(severní Morava) -  Oblohu nad hradem Bouzovem o víkendu zaplnily horkovzdušné balony. Lidé mohli obdivovat rozkládání balonů, které posléze posádky plnily studeným vzduchem a poté ohřály stlačeným propanem na zhruba 100 °C. Nakonec přišel na řadu hromadný start dvacítky balonů a poté i večerní svícení.

Na letošní ročník hromadného létání balonem, který byl co do účasti rekordní, přijeli i piloti ze Slovenska. „Akci připravujeme sedmým rokem, takže jsou už na to všichni zvyklí a vědí, že se to bude konat,” uvedl organizátor Josef Doležel.

52letý Jaroslav Andrš přijel letos na Bouzov poprvé s vlastním balónem. Pilotní zkoušky složil loni v prosinci a od té doby už nalétal přes 60 hodin. Létání v balonu je pro něho i ostatní piloty vášní: „Ten krásný pohled, možnost nechat se unášet vzduchem tam, kam nás zavane, jsme jako ptáci, volní v tomto prostoru.” „Nejkrásnější na tom létání je, že když přistanete nebo potkáte kohokoli, tak lidé mají na tváři úsměv, mají radost a nesmutní,” cení si nejvíce na létání pilot Petr Kubíček.

Každého, kdo poprvé letěl balónem, čeká po přistání křest. Tím je nováček povýšen do šlechtického stavu. Pro návštěvníky pak balonáři připravili večerní program, jehož vyvrcholením bylo noční svícení balonovými hořáky.