Ochránci vypustili dravce do volné přírody v Přerově

Přerov - Záchranná stanice pro hendikepované živočichy v Němčicích nad Hanou slavila úspěch v podobě vypuštění čtyř opeřených dravců do volné přírody v Přerově. Po několikaměsíčním pobytu ve stanici se tak jeden puštík obecný a tři poštolky obecné mohli vrátit zpátky do míst, kde je před časem jako opuštěná mláďata našli místní lidé. Záchranáři jim po tři měsíce věnovali veškerou péči, nutnou k plné rehabilitaci mladých dravců.

Pro posílení ochránci krmili opeřence kuřecím masem, později myškami a létat se naučili v prostorné voliéře. „S dravci, o které pečujeme, se snažíme udržovat co nejmenší kontakt, což jim usnadní návrat do volné přírody po vypuštění. Je důležité, aby si na lidskou přítomnost zvykali minimálně,“ vysvětluje správný postup pro zacházení s dravci jeden ze záchranářů Drahoš Kňourek. Všechny osvobozené opeřence ochránci náležitě okroužkovali.

Nalezená mláďata či zraněná zvířata nosí lidé záchranářům poměrně často. Z toho důvodu by v Přerově měla do konce roku vzniknout nová záchranná stanice. „Doufáme, že do zimy se nám podaří postavit alespoň nějaké ochranné voliéry, abychom byli schopni se o zvířata, která to potřebují, náležitě postarat,“ říká vedoucí ORNISu v Přerově Zdeněk Vermouzek.

Záchranáři zvířatům poskytují ošetření a umožní jim krátkou rehabilitaci, potřebnou k načerpání sil pro návrat do volné přírody. Pokud je však některý z dočasných svěřenců ochranářů stižen hendikepem trvalejšího rázu, bývá převezen do specializovaného zařízení.