Novou Říši na Jihlavsku provoní čerstvé štrúdly

Nová Říše - Během druhé listopadové soboty budou Novou Říší na Jihlavsku již potřetí více než kdy jindy vonět štrúdly. Tamní kulturní spolek pořádá třetí ročník Novoříšského štrúdlování.

O nejlepší, nejchutnější a nejvoňavější jablečný štrúdl budou soutěžit místní i přespolní kuchařky. Jejich práci bude tradičně hodnotit porota složená z novoříšských mužů, takzvaná štrúdlová jedenáctka. Bude hodnotit vzhled, chuť a originalitu sladkých a slaných specialit, řekla dnes ČTK organizátorka Magda Pojerová.

Organizátoři očekávají kolem tří desítek soutěžících. Voňavé speciality se budou evidovat od 14:00 do 14:30 v přísálí novoříšského kulturního domu. „Soutěž je anonymní, každý soutěžící dostane své evidenční číslo, pod kterým bude se svým štrúdlem soupeřit s ostatními,“ dodala Pojerová. Návštěvníci si budou moci k soutěžním exponátům přivonět a podrobně si je prohlédnout.

Během Novoříšského štrúdlování vystoupí také folklorní soubor Podjavořičan a cimbálová muzika Rathan. Pro děti bude připraven zábavní koutek.

Důležitým bodem tradiční akce bude představení prvního novoříšského kalendáře na rok 2008, který pro občany vydal Novoříšský kulturní spolek. Nástěnný kalendář je plný historických fotografií a pohlednic Nové Říše. Doplňují ho verše básníka Otokara Březiny z jeho sbírek Tajemné dálky a Svítání na západě. Informuje také o jednotlivých akcích a projektech spolku v roce 2008.