Brněnské části Tuřany a Chrlice stále nemají kanalizaci

Brno – Obyvatelé Tuřan a Chrlic, správních částí druhého největšího města v republice, nemají kanalizaci. Stovky obyvatel stále ještě používají vlastní jímky, v horším případě trativody končící v přírodě. Samotné městské části na nákladnou investici zdroje nemají. Už devět let žádají o vybudování nové kanalizace magistrát, brněnští radní ale stále čekají na peníze z evropských fondů.

Podzemí Tuřan je protkáno šedesát let starou kanalizací. Ta je ucpaná a přetékající kanály nebo znečištěný místní potok jsou jen některé z nepříjemností. „Z původní kanalizace dnes zbyly staré betonové roury, do kterých je zaústěna kromě dešťové vody také splašková,“ popsal situaci starosta Brna-Tuřan Miroslav Dorazil (ODS). „Zaprší–li a stoupne kanál, máme dvůr tak znečištěný, že musíme usazeniny vynášet na zahradu,“ postěžovala si místní obyvatelka Marie Hanzlíčková za souhlasného přitakávání sousedů.

V sousedních Chrlicích jsou na tom ještě hůře, zde magistrát výstavbu nové kanalizace ani neplánuje. „Já kvůli tomu musím vyvážet každé dva roky žumpu, to máte hned osm set korun,“ posteskla si Oldřiška Pernesová z Chrlic. Dle místních hasičů je i tady kanalizace nefunkční.

Devět let volají místní po vybudování nové kanalizace, ale rozpočet městské části na investici nestačí. Magistrát má v plánu zafinancovat výstavbu z evropských peněz. „Pokud dostaneme příslib peněz z evropských fondů, zahájíme práce v roce 2009 a během tří let by měl být projekt realizován,“ představil plány města vedoucí odboru technických sítí magistrátu města Brna Antonín Kremr. Vyvážení septiků nebavilo ani obyvatele v malém městě Šlapanice. Ti ale narozdíl od Brněnských recept našli. Začali si spořit a v říjnu dostavěli kanalizaci. Investice do opravy a výstavby nových kanalizací v celém Brně se odhadují na 2,5 miliardy korun.