Záchranáři Olomouckého kraje nacvičovali zásah proti kontaminaci antraxem

Olomouc - Podezření na antrax v poštovní zásilce a hrozba teroristického útoku - takové bylo téma speciálního cvičení záchranářů z Olomouckého kraje. Do zásahu se zapojila i speciální dekontaminační jednotka z Ostravy. Při třídění zásilek se nám vysypal z balíku bílý prášek a byl u něj výhružný dopis - tak znělo hlášení od zaměstnanců olomoucké pošty krátce po osmé hodině. Na místo okamžitě přijelo 15 hasičů, policie, záchranka i pracovníci hygienické stanice.

Radek Brodecký, velitel dekontaminace, potvrdil, že byl nahlášen nález antraxu. Ředitel odboru IDS a služeb HZS Olomouckého kraje Libor Popp dodal, že kontaminováni byli dva lidé, kteří se snažili balíček asanovat a četli dopis. Hasiči zasahovali v objektu v přetlakových kombinézách. Dva nejpostiženější zaměstnanci byli dekontaminováni ještě před příjezdem záchranky. Kvůli očištění dalších 15 postižených přijelo speciální vozidlo z Ostravy.

„V těchto případech zasažení antraxem bychom zasahovali spíše jako pomoc u nastalé paniky, která by mohla vypuknout,“ sdělil náměstek ředitele ZZS Olomouckého kraje Jan Weinberg. „Vzhledem k tomu, že šlo o biologii, tak jsme museli zavolat hygieniky z Olomouce,“ doplnil Libor Popp. Zásah na poště trval 90 minut. Olomoučtí hasiči absolvují podobně velké cvičení dvakrát ročně.