Zřícený ultralight našli záchranáři u Budišova nad Budišovkou; dva mrtví

Opava - Piloti vojenského vrtulníku našli ultralight, který havaroval včera odpoledne u Budišova nad Budišovkou. Jsou v něm dva mrtví muži. Trosky letadla hledali policisté a hasiči na Opavsku a Novojičínsku, k dispozici měli jen přibližné informace o souřadnicích možného místa neštěstí.

Malé letadlo po nárazu na zem shořelo, uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. Policisté uvnitř našli dvě ohořelá těla, potvrdil tragickou bilanci leteckého neštěstí mluvčí opavské policie René Černohorský. Dodal, že letadlo spadlo asi 300 metrů od obce Staré Oldřůvky ve směru na vojenský újezd. „Je to na rozhraní okresů Nový Jičín, Bruntál a Opava. Stroj se zapíchl do země a po pádu začal hořet,“ vysvětlil.

Po letadle během noci pátraly na Opavsku a Novojičínsku desítky policistů, hasičů a strážníků. Letecké neštěstí v úterý jako první zaregistroval kapitán letounu Českých aerolinií, který ve své vysílačce zaslechl volání o pomoc, a nahlásil to vedoucímu letového provozu v Praze. Odtud pak informace putovala do Ostravy a pak k policii na Opavsko.

Podle policie šlo o společný let dvou strojů. Jeden z pilotů se ale ztratil v mracích. Jeden z místních pilotů poznamenal, že v případě pochybení obou mrtvých se jednalo nejspíše o hrubé podcenění počasí, především husté mlhy. Když jeho kolega s druhým strojem přistál, okamžitě volal o pomoc. Policisté začali pátrat v okolí Budišova nad Budišovkou. Později souřadnice určené pomocí mobilního telefonu ze zmizelého letadla pátrací akci rozšířily i k obci Spálov na Novojičínsku. Kopcovitý terén Oderských
vrchů pátrací skupiny prohledávaly dlouho do noci.

Vrtulník s termovizí se do pátrací akce zapojil už v úterý večer. Kvůli mlze byl ale odvolán a vrátil se zpět na základnu v Přerově. Odtud vzlétl znovu dnes ráno. 

„Nehodu vyšetřujeme. Na místo vyrazili pracovníci letecké inspekce. Zatím nemáme další informace,“ uvedl Černohorský.

Podobná tragická nehoda malého soukromého letadla se v Moravskoslezském kraji naposledy stala loni v březnu. Tehdy v Trnávce na Novojičínsku havarovalo malé letadlo typu Zlín 142. Dva muži na palubě pád letadla nepřežili. Stroj se zřítil na pole a začal hořet. Stejnou bilanci měl i pád ultralehkého letadla, které se v září zřítilo na louku nad slévárnou ve Varnsdorfu.