Kraji Vysočina chybí peníze na opravy mostů

Vysočina - Podle kraje Vysočina by oprava místních mostů stála 2 miliardy. Kraj na to ale nemá. U některých mostů přitom hrozí, že se zřítí. Do věci se tak vložilo i ministerstvo dopravy. Například most v Koroužném na Žďársku, který vede přes potok, je v desolátním stavu. Železné kulatiny se sypou jako shnilé dřevo. Most už 30 let nikdo neopravoval, podle toho vypadá. Přitom jde o spojnici, po které denně jezdí místní lidé i turisté.

„Tento most je v dost havarijním stavu, je to dáno použitými materiály při výstavbě a každopádně si vyžaduje rekonstrukci,“ sdělil starosta Koroužného na Žďársku František Dospíšil. Hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil (ODS) dodal, že hlavní příčina je dlouhodobé zanedbání údržby z doby zhruba před 15 lety.

V kraji Vysočina je 871 mostů. Nejhorší stav hlásí právě Koroužné a také Nová Říše na Jihlavsku. Správcem mostů je kraj Vysočina. Ten by potřeboval na opravy mostů v kraji stamiliony. „Já mohu říct jenom odhad, že bychom potřebovali proinvestovat během 10 let asi 2 miliardy - to je 200 milionů korun ročně,“ prohlásil Miloš Vystrčil.

V havarijním stavu je také most přes brněnskou dálnici u Humpolce. Odpadávají z něj kusy betonu. Ke správcovství mostu se už několik let nemá ani blízká obec Jiřice, ani Ředitelství silnic a dálnic. Problém teď řeší ministerstvo dopravy. „Rozhodně ten most nenecháme spadnout na dálnici, ale je potřeba ten most převést z obce na kraj,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ročně investuje kraj Vysočina do opravy mostů přes 30 milionů korun. Pokud nepomůže mimořádnou dotací stát nebo evropská unie, budou opravy mostů na Vysočině trvat půl století.