V Břeclavi se otevřely Lichtenštejnské stezky

Břeclav - Stovky cyklistických nadšenců dnes dopoledne zaplnily jihomoravskou Břeclav. První květnový víkend tady letos už počtvrté otvíraly takzvané Lichtenštejnské stezky.

Moravské lidovky a tóny cimbálu dnes před břeclavským kostelem doprovodily stovky cyklistů na první letošní cestu po Lichtenštejnských stezkách. Projížďka Lednicko-valtickým areálem přiměla vytáhnout kolo nejen zanícené sportovce, ale celé rodiny s dětmi a hlavně téměř celou Břeclav. Podle starosty Břeclavi Dymo Piškuly je Břeclav bránou do Lednicko-valtického areálu, stezky jsou Lichtenštejnské proto, že spojují všechny lichtenštejnské památky. Nápad vznikl v Rakousku asi před pěti lety, protože i tam vede lichtenštejnská stopa. Na břeclavském otvírání ale většina cyklistů dala přednost domácí půdě, každý si ze dvou tras vybral podle svého gusta. První varianta slibovala nenáročný výlet k pohanskému zámku, na té druhé však cestou po velkém okruhu dostal nejeden cyklista pěkně do těla. Stálí účastníci většinou jezdí delší trasu a ti, kteří přijeli poprvé, jsou opatrnější. Petr Hynek z Liechtenstein area agency uvedl, že v loňském roce na akci přijelo asi tisíc lidí, letos čekají ještě víc. Počasí je dobré, vše vychází výborně. Na první květnové jízdě kromě památek nechyběl ani voňavý doping, nabízely se propečené klobásy. Celou cestu pak většina cyklistů zakončila zaslouženým odpočinkem.

Cyklistické stezky plné Lichtenštejnských pokladů se opět uzavřou na podzim, kdy zpravidla s posledním burčákem vyjíždějí poslední cyklisté.

Vydáno pod