Na Hodonínsku se sešli hlavní aktéří tří Jízd králů

Svatý Antonínek (Hodonínsko) - Známé moravské poutní místo svatý Antonínek na Hodonínsku zažilo výjimečnou událost. Poprvé v historii se setkali hlavní aktéři tří Jízd králů z Vlčnova, Kunovic a Hluku. Jsou to jediná místa na Slovácku, kde se tento zvyk zachoval.

Lukáše Šimčíka z Hluku přivezl povoz k slavné poutní kapli, kde ho už čekali jeho vrstevníci Mirek Duda z Kunovic a vlčnovský Petr Šobáň. Takto přátelsky se králové nikdy nepotkali, v případě že ano, většinou tekla krev. Únos krále, byla největší potupa. „To byla strašná ostuda, když ukradli krále, tak na druhý rok se jim to muselo oplatit,“ vzpomíná účastník slavností Jan Rybníkář.

Tři Jízdy králů od sebe dělí jen pár kilometrů, přesto její aktéři soutěživost přiznávají. Porovnává se třeba výzdoba nebo kroje. „V dnešní době už to není, že by si kluci vyliskali přes hubu, je to v takové kultivované podobě, ve zdravé soutěživosti,“ prohlašuje starosta obce Vlčnov Jan Pijáček. „My se to snažíme urovnat, aby to byla spíš spolupráce. Rivalita tady je, ale ta zdravá,“ souhlasí místostarosta Kunovic Ivana Majíčková.

Do konce května se pojede jízda v Kunovicích i Vlčnově, na začátku července v Hluku. V prosbě o požehnání měli všichni zcela stejné přání, krásné počasí pro všechny tři Jízdy králů a zdraví chlapců a jejich rodin. Další setkání králů bude až v roce 2014, kdy se znovu Jízdy králů potkají v jednom roce.