Magazín pro handicapované oslavil 10. výročí vzniku

Ostrava - Časopis pro handicapované Vozka oslavil 10. výročí svého vzniku. S pomocí různých dotací a sponzorských darů ho vydává Ostravská organizace vozíčkářů. Magazín si ale našel čtenáře z celé republiky.

Šéfredaktorem časopisu Vozka je strojní inženýr Petr Dzido. S nápadem na vydávání magazínu pro tělesně postižené přišel nedlouho poté, co se sám kvůli vážné chorobě ocitl na vozíčku. Říká, že se se svým handicapem, který zásadně změnil jeho život, vyrovnával jen velmi těžce. „Čím víc toho člověk má, tím víc potom ztrácí. Kdo je taková povaha jako já, tak s tím má problém,“ přiznává Petr Dzido. 

Právě práce při výrobě časopisu ale Petru Dzidovi hodně pomohla. Dala totiž jeho životu novou náplň. „Zpočátku jsem do časopisu dával informace, které jsem sám hledal jinde. Odpovědi, které jsem našel, jsem dal k dispozici i ostatním,“ objasňuje své rozhodnutí vydávat časopis Petr Dzido.  „Bohužel, on je stále ještě výjimka, že si zdravotně postižený takto dobře počíná. Musím také říci, že hodně záleží na tom, jaké vzdělání mají tito lidé, jak zvládnou práci s počítačem, musí mít i silnou vůli,“ říká mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. 

Časopis vychází čtyřikrát do roka. Odebírá ho už asi 1 200 lidí. Výrobní náklady pokrývají hlavně příjmy z reklamy a částečně i dotace, například od ministerstva zdravotnictví. „My jsme překvapeni vysokou úrovní toho časopisu. Skutečně poskytuje ty informace, které lidé na vozíčku i ti, kteří jim pomáhají, potřebují,“ oceňuje práci Petra Dzidy mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR Tomáš Cikrt. 

Časopis Vozka krátce po jeho vzniku začalo podporovat i město Ostrava. Letos například přispěje částkou 60 000 Kč.