Po celé zemi bude zrušena skoro desetina telefonních budek

Olomouc - Telefonní budky jsou nevyužité, Telefónica O2 proto letos zruší zhruba 8 procent z nich. Například v nejlidnatějším kraji - Moravskoslezském - ubude téměř 200 automatů.

„Pokud je budka dlouhodobě využívaná jen několikrát za měsíc, tak je z našeho pohledu neefektivní ji na tom místě provozovat,“ vysvětluje mluvčí společnosti Telefónica O2 Vlastimil Sršeň. Také Český telekomunikační úřad má v plánu snížit počet automatů. Část z nich totiž dotuje. V takzvaném režimu univerzální služby je 9500 ze 24 tisíc budek. „Na telefonní automaty přispívají ostatní podnikatelé v elektronických komunikacích, kteří se samozřejmě brání přispívání,“ tvrdí Michal Křižka z Českého telekomunikačního úřadu.

Úřad chce zrušit 10-15 procent z 9500 veřejných automatů, možná však i více. Bude záležet na výsledcích kontroly, která právě po celé zemi probíhá. Rušení telefonních automatů nevadí například krajským hasičům. Na tísňové linky volají lidé z mobilních telefonů a pevných linek. „Z budek nám dnes stejně volají děti a opilci a jiná individua, kteří se baví nahlašováním neexistujících požárů nebo neslušnými výrazy,“ říká mluvčí HZS Moravskoslezského kraje Petr Kudela. Podle průzkumu, který pro ČTÚ provedla agentura STEM, volají pravidelně z automatu pouhá 3 procenta lidí.