Aleje kolem silnic k Vysočině patří

Jihlava - Všichni hejtmani v Česku dnes dostali petici proti kácení alejí u silnic, vznikla v listopadu na Vysočině z iniciativy občanského sdružení Arnika. Tamní hejtmanství slíbilo, že se zbytečně kácet nebude a aleje stromů u silnic se kvůli větší bezpečnosti budou natírat reflexní barvou. Kraj takovou iniciativu vítá, zastupitelé jsou přesvědčeni, že aleje kolem silnic ke krajině Vysočiny neodmyslitelně patří. Proto také přislíbili, že se pokusí najít peníze, aby mohly být stromy v alejích bezpečnostně označeny, aby se předcházelo dopravním nehodám. S nátěrem reflexními barvami by se mělo začít už v červnu.

Symbolickou sazenici stromku v květináči, anekdotu Vladimíra Jiránka a petici proti kácení stromů u silnic s tisícovkami podpisů předali dnes zástupci sdružení Arnika také na krajském úřadě Vysočiny. „Naší petici a obdobnou petici občanské iniciativy Naše stromy podepsalo už více než 24 tisíc lidí,“ uvedla Jana Vitnerová ze sdružení Arnika.

Petice vznikla v listopadu právě v kraji Vysočina a vyzývá k lepší zákonné ochraně stromů. U silnic už by správci komunikací neměli mít možnost jen na takzvané ohlášení pokácet jakýkoliv strom. „Aby bylo nutné řádné správní řízení, aby se dbalo na zdravotní stav stromů, aby neodcházely tak rychle a rádi bychom, aby se nejenom kácelo, ale také sázelo,“ doplnila Jana Vitnerová. Radní kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý (ČSSD) prohlásil: „My jako kraj tu iniciativu vítáme, protože si myslíme, že aleje kolem silnic ke krajině Vysočiny neodmyslitelně patří.“

Na Vysočině je spolupráce hejtmanství s Arnikou asi nejdál. Tuto zimu se u silnic v kraji zdravé stromy už prakticky nekácely a připravená je i dohoda se silničáři o reflexním označování stromů a o náhradní výsadbě. „Aby se opravdu plnilo to, co by se ze zákona plnit mělo, tedy že když se někde vykácí stromy, tak je potřeba vysadit náhradní,“ dodal radní Ryšavý. „Pan radní nám to přislíbil, pokusíme se najít peníze, aby stromy v alejích byly bezpečnostně označeny, aby se předcházelo dopravním nehodám,“ uzavřela Jana Vitnerová.

V aleji u Třeště by se s nátěrem stromů reflexními barvami mělo začít z celé Vysočiny nejdříve a to už v červnu.

Vydáno pod