Ostravská zoo chce sestavit chovný pár vzácné pandy červené

Ostrava - Ostravská zoologická zahrada by ještě v letošním roce ráda vytvořila chovný pár pandy červené, která ve volné přírodě patří k ohroženým druhům. Zoo nyní získala zhruba roční samičku Namche, která přicestovala z belgického „Parc Paradisio“ na základě doporučení koordinátora Evropského záchovného programu pro pandy červené. Ještě v letošním roce by zahrada mohla dostat i samce. Odchov zvířat v zoo je velmi náročný, protože jde spíše o samotáře a je třeba, aby si sestavený pár vyhovoval. „Vytvořením páru se tak budeme moci zapojit do záchranného programu,“ uvedla Šárka Bartáková z oddělení pro kontakt s veřejností. Přesun zvířat mezi zoologickými zahradami řídí koordinátor a v rámci mezinárodní spolupráce se uskutečňují zcela zdarma.

Výběh pro pandy červené, který zahrada otevřela v loňském roce, patří k největším v Evropě. Jeho výstavba stála přes 2,4 milionu korun. Zoo v něm nejprve měla zapůjčeného samce, který však byl určen pro pražskou zahradu, kam byl loni na podzim také převezen. „Po půlroční přestávce tak patří panda červená opět ke zvířatům chovaným v ostravské zoologické zahradě,“ dodala Bartáková.

Pandy červené obývají horské lesy jihovýchodní Asie. Z volné přírody mizí hlavně kvůli pytláctví a úbytku přirozeného prostředí. Zvířata se dožívají zhruba 14 let a pohlavně dospívají přibližně okolo 18 měsíců. Mohou se jim rodit jedno až čtyři mláďata, obvykle jsou to však dvě až tři. Pandy červené jsou všežravci a kromě bambusu žerou například i drobné živočichy, ovoce, kořínky nebo ptačí vejce. Váží zhruba pět kilogramů.