Kouzlo Ostravy zachycuje nový bedekr

Ostrava - Ostrava má svého prvního velkého turistického průvodce. Stopadesátistránková publikace nabízí nejen informace o historii města, architektonických skvostech a kultuře. Čtenáři v ní najdou také tipy na noční život i krátký slovník ostravských výrazů. Autorem textů je Vladimír Šmehlík, který přibližuje Ostravu z mnoha úhlů. Odhaluje její doposud opomíjenou tvář, a zve tak turisty k její návštěvě.

Jako by to ani nebylo jedno město, ale slepenec honosných čtvrtí, havířských osad, továren, panelových sídlišť, parků, lesíků, vilových osad, malebných zákoutí i neutěšených rumišť. Nejen turisty má s tímto „do široka rozkročeným ostravským prostorem“ za úkol seznámit čerstvě pokřtěný bedekr. „Ostrava je výjimečná svou jinakostí, tím, že to město je naprosto nevšední, specifické. My tady nemáme téměř žádné středověké památky, až na pět výjimek. Přesto žijeme ve městě, které má čtyři městské památkové zóny a naprosto unikátní a nádhernou architekturu 19. a 20. století,“ vysvětluje kouzlo Ostravy autor průvodce Vladimír Šmehlík. „Je to univerzitní město, město plné kultury a město vpravdě středoevropské,“ dodává herec Norbert Lichý. 

A navíc: Ostrava je městem, které objevili turisté. Například ostravské Miniuni a Slezskoostravský hrad se zařadily mezi první dvacítku nejnavštěvovanějších turistických míst v Česku. „Pět divadel, šedesát galerií, osm muzeí, unikátní soubor národních kulturních památek, technické památky zpřístupněné veřejnosti, špičkové hotely, restaurace, nákupní centra; to město je dobré, je zajímavé a rozhodně stojí za návštěvu,“ vypočítává Vladimír Šmelík.   

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

Ostravský průvodce je k dostání ve všech českých knihkupectvích i v zahraničí. Součástí publikace jsou i slevové kupony do vybraných institucí.