Na povodňové domy v Jeseníku nad Odrou stále chybí peníze

Jeseník nad Odrou – Stále chybí finance na vybudování základů pro povodňové domky v Jeseníku nad Odrou, který se stal obcí nejvíce postiženou letošní bleskovou povodní. Proto v Jeseníku s nadšením vítají každý dar, například od firmy Autobenex z Lahovic u Prahy, kterou zasáhla velká voda v roce 2002 a která nyní věnovala dvě stě tisíc korun ze sbírky svých zaměstnanců a zákazníků. Jenže přestože obci pomáhá také organizace Člověk v tísni, bude si zřejmě muset vzít úvěr. „Celková částka na financování výstavby rodinných domů, která chybí obci, je zhruba 10 milionů korun,“ uvedl Libor Machač, místostarosta Jeseníku nad Odrou.

Organizace Člověk v tísni poskytne Jeseníku nad Odrou částku 1,2 milionu korun. Stejně si ale obec bude muset na vybudování základů pro povodňové domky vzít úvěr. Na domky pak dá peníze stát a kraj. „Je to skvělý nápad, jak tu obec nevylidnit,“ říká Josef Elmer, jednatel firmy Autobenex.

„Před čtyřmi lety jsme dělali nová okna. Všechno pryč. Nevadí. Začneme znovu,“ nevzdává se Ivana Bělunková, obyvatelka Jeseníku nad Odrou, která nyní s manželem a dětmi žije v provizoriu v Novém Jičíně. Jejich bývalý domov čeká demolice.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Pokud ovšem vše půjde podle plánů, do 25. prosince by se lidé mohli nastěhovat do nových domků postavených na kopci, kam snad velká voda už nedosáhne.

Vydáno pod