Pavián Heiko z brněnské zoo byl nalezen uvnitř areálu

Brno – Pavián Heiko, který ve čtvrtek proklouzl pracovníkům a utekl z výběhu, se stále skrývá v areálu zoo v Brně. Chovatelé jej sice už našli a připravovali se na odchyt pomocí uspávací střely, op jim však znovu pláchnul. V pátrání hodlají pokračovat zase zítra. Jisté je, že Heiko po odchycení zůstane do dalšího rozhodnutí zoologů v uzavřené ubikaci v zázemí zoo. Řekl to mluvčí zoo Pavel Hrazdíra. Je také možné, že jej chovatelé vymění do jiné zahrady. Pavián Heiko už utekl v září v roce 2007. Trvalo tehdy tři dny, než se jej podařilo chytit, nalezen byl až u golfového hřiště v Jinačovicích, kde dokonce po hráčích golfu loudil sušenky.

„Opici jsme zahlédli na stromě, ještě s panem doktorem jsme vystřelili uspávací střelu. Dostala jednu střelu do zádí, jenže bohužel měla ještě hodně sil a přes výběh zeber nám utekla,“ popsal dnešní neúspěšný lov Kamil Rösller z odchytové služby brněnské městské policie.

Do pátrání se zapojili pracovníci zahrady i desítky strážníků. Heiko však od čtvrtka vůbec neopustil zoo. „Potvrdil se tak předpoklad chovatelů, že se skrývá někde poblíž svého domova,“ uvedl Hrazdíra. Opice není nebezpečná pro okolí, z lidí má strach a patrně by při bližším kontaktu utekla.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Heiko je pavián druhu dželada. V brněnské zoo jsou paviáni v jedné expozici s paovcemi hřivnatými. Ve čtvrtek vstoupili do výběhu pracovníci zahrady s narkotizační puškou, aby jednu z ovcí ošetřili. Když opičák spatřil pušku, vylekal se natolik, že přešel přes zapnuté elektrické ohradníky a uprchl. „Naši pracovníci měli při vstupu do expozice postupovat jinak, nicméně když jednou opice uteče, vždy s ní bývají potíže,“ dodal ředitel zoo Martin Hovorka, který je na služební cestě v zahraničí. Po prvním útěku zahrada zkvalitnila hrazení u výběhu paviánů. I přesto je však opice dokázala překonat.

Vydáno pod