Moravští vinaři našli inspiraci v Itálii, chystají nový druh vína

Bořetice (Břeclavsko) – Rodinné vinařství Jedlička & Novák z jihomoravských Bořetic chystá novinku, pro níž se inspirovalo v benátském regionu Valpolicella. Nový druh vína se bude podobat vínu slámovému; stejně jako při jeho výrobě se hrozny v tomto případě kvůli větší cukernatosti a hustotě náplně před lisováním suší, tentokrát ale jen po třetinovou dobu dvaceti dní. V Itálii tomuto postupu říkají apasimento, pro vzniklé víno ale neexistuje český ekvivalent. Vinaři si od neobvyklého procesu výroby slibují zvýšený zájem stále náročnějších spotřebitelů.

„Inspirovali jsme se v Itálii v Benátsku, kde se v oblasti Valpolicella víno tímto způsobem vyrábí už několik století,“ řekl Luděk Machala z bořetického vinařství. Možnosti vyzkoušet si nový výrobní proces, pro nějž jsou potřeba hrozny s vyšší cukernatostí, napomohl především letošní, teplotně nadstandardní srpen a září.

Zájem o kvalitní vína roste

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Odborníci snahu bořetických vinařů oceňují. „Cesta je to dobrá, víno by mělo mít svůj příběh už od hroznů na vinici, který vzniká právě díky terroir (vinné specifikum) půdy a lokality,“ podotknul Petr Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství.

Vinaři si od nového výrobního postupu slibují zvýšený zájem konzumentů. „Mladí dřív šli pro sudové víno, ale dnes si již vybírají vína s přívlastkem. Preferují kvalitu místo kvantity,“ potvrdila provozní vinotéky Eva Gudernová.

Vinotéka
Zdroj: ČT24