„Inspirovali jsme se v Itálii v Benátsku, kde se v oblasti Valpolicella víno tímto způsobem vyrábí už několik století,“ řekl Luděk Machala z bořetického vinařství. Možnosti vyzkoušet si nový výrobní proces, pro nějž jsou potřeba hrozny s vyšší cukernatostí, napomohl především letošní, teplotně nadstandardní srpen a září.
Zájem o kvalitní vína roste

Reportáž Ondřeje Schneidera
Odborníci snahu bořetických vinařů oceňují. „Cesta je to dobrá, víno by mělo mít svůj příběh už od hroznů na vinici, který vzniká právě díky terroir (vinné specifikum) půdy a lokality,“ podotknul Petr Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství.
Vinaři si od nového výrobního postupu slibují zvýšený zájem konzumentů. „Mladí dřív šli pro sudové víno, ale dnes si již vybírají vína s přívlastkem. Preferují kvalitu místo kvantity,“ potvrdila provozní vinotéky Eva Gudernová.