Frýdlant nad Ostravicí má knižní vydání svých dějin

Frýdlant nad Ostravicí – Tým pěti historiků vydal 700stránkové podrobné Dějiny Frýdlantu nad Ostravicí, Lubna a Nové Vsi. Kniha vznikala dva roky a její vydání stálo půl milionu korun. První zmínky o obci sahají do doby panování Přemysla Otakara II. O sepsání dějin města požádali samotní občané.

Brána Beskyd, jak je někdy Frýdlant nad Ostravicí nazýván, vznikla pod horou Ondřejníkem kolem řeky Ostravice. Podle starosty Jiřího Mořkovského pochází název města s největší pravděpodobností z němčiny a vykládá se jako svobodná země. V Evropě má nebo mělo stejný název dalších sedm měst. Frýdlanty tak najdeme kromě Čech i v Německu, Polsku a Rusku.

Dvě třetiny z tisíce výtisků už jsou rozebrané

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

V rozsáhlé publikaci nechybí příběh řemeslné a tovární výroby. Vznik místních železáren nebo slavná tradice výroby smaltu a kamen. Vzpomínka je věnovaná i čestným občanům Frýdlantu, jako jsou prezidenti T. G. Masaryk a Edvard Beneš, básník Petr Bezruč, malíř Ferdyš Duša nebo vlastenec, ředitel místní obecné školy a říšský poslanec Josef Mnohoslav Kadlčík. Jeho polemika, kterou vedl s Jaroslavem Haškem o názvu stehlíka, se dostala i do Osudů dobrého vojáka Švejka.

Podle vedoucí odboru školství a kultury Ivy Lichnové je o knihu, která vyšla v nákladu tisíc kusů, velký zájem. Od srpna, kdy byly k dispozici první výtisky, už se prodaly dvě třetiny publikací.