Boj s panem Hatlapatkou o cestu v Hutisku pokračuje

Hutisko-Solanec – Jedna z obecních cest ve sněhem zasypaném Hutisku-Solanci v Beskydech je stále neprůjezdná. Nemůže za to sníh, ale jeden z obyvatelů, který ji blokuje. Tvrdí, že cesta prochází přes jeho pozemek, a proto tudy žádné auto neprojede. Cesta je přitom jedinou spojnicí s okolním světem pro několik domů. Vše řeší starosta obce i policie už od loňské zimy.

Když chtějí silničáři projet jednou z obecních cest v Zákopčí, místní části Hutiska-Solance, musí odstranit závoru. Z domu ale okamžitě vyběhne majitel pozemku Jaroslav Hatlapatka a řidiči zablokuje cestu. „Je to můj pozemek, mám tu dvůr, dobytek, hospodářství, a tak je sem nechci pustit,“ stojí si na svém zemědělec.

Podle zástupců obce ale Jaroslav Hatlapatka protizákonně blokuje část obecní cesty. „Krajský úřad nám dal zapravdu v tom, že pan Hatlapatka nectí zákony. Pro něho nic neznamená ani územní plán, ani zákon o silnicích,“ stěžuje si starosta Vojtěch Pavlica. I obyvatelé obce s ním souhlasí – projet nenechá neoblomný Hatlapatka nikoho. Naopak říká, že by obec měla vybudovat propojení na další cestu a řidiči by tak jeho pozemek objížděli. Na to ale obec jen těžko najde peníze.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Obec chce Jaroslavu Hatlapatkovi už podruhé udělit pokutu. „Vyřešení situace je čistě v kompetenci obecního úřadu. Situace je o to složitější, že napadlo spoustu sněhu a uvedenou silnicí neprojedou vozidla integrovaného záchranného systému,“ upozornila mluvčí vsetínské policie Ludmila Brousilová. Jisté zatím je, že proti pokutě se pan Hatlapatka odvolá.