Přírodovědci UP v Olomouci mají velké problémy s novou budovou

Olomouc - Na supermoderní budově Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se už po půl roce fungování objevily první nedostatky. V domě za miliardy korun týden před začátkem nového semestru zamrzá voda, zatéká střechou a nejezdí některé výtahy. Podle stavařů jsou ale podobné problémy na nových stavbách běžné. Přírodovědci berou zatím závady s humorem a jsou hlavně rádi, že se jim podařilo přestěhovat z několika budov po celém městě do jediného sídla.

Když přebírali loni v červnu přírodovědci novou budovu, byla to veliká sláva. Tehdy se stihli přestěhovat za pouhé dva týdny, ovšem podle jejich slov se za celého půl roku nestihli zabydlet. Dům jako by se novým obyvatelům bránil. „Máme krásné schodiště, v podstatě je na všech architektonických výstavách, ale v tuto chvíli tam máme prasklá čtyři skla,“ stěžuje si děkan Přírodovědecké fakulty UP Olomouc Juraj Ševčík.

Nad některými závadami zůstává podle děkana fakulty rozum stát. Například nad digestořemi, které zapomněli pracovníci napojit na odtah. I jiným reklamacím se přírodovědci jen smějí, jako výtahu, který nefunguje už od převzetí stavby. „Při stavbě zatekla voda prahem a vytopila ty dráty,“ vysvětluje technik servisu výtahů Pavel Vidlař.

Technik budovy Radek Dvořák proto musí vymýšlet i různá náhradní opatření. „Z tohoto čidla tekla voda a vadila této elektronice, tak máme provizorní řešení,“ ukazuje na rozvody elektřiny zakryté celtou. Vyměnit musel třeba i speciální drahé zámky, které blokovaly dveře z podzemních garáží a otevíraly se pouze v případě požáru. „Nikdo asi nepočítal s tím, že budeme budovu používat i když nebude hořet a v tom případě se nikdo nedostal do budovy,“ říká s úsměvem Radek Dvořák. Podle tajemníka dodavatelské firmy Michala Taliána je ale množství závad vzhledem k velikosti zakázky přiměřené a jejich odstraňování probíhá v souladu s uzavřenou smlouvou.

  • Porouchaný výtah autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141981.jpg
  • Provizorně zakryté elektrorozvody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1420/141984.jpg