Staří válečníci se sešli v Přáslavicích u Olomouce

Přáslavice - Váleční veteráni druhé světové války se včera sešli v Přáslavicích u Olomouce. Poslední tři z pětašedesáti velitelů 1. československé samostatné brigády převzali u příležitosti 65. výročí konce druhé světové války pamětní odznak. Jako velitelé tanků bojovali třeba v Karpatech nebo u Moravské Ostravy. Podobná setkání jsou pro veterány samotné i příležitostí zavzpomínat na kamarády, kteří buď padli v boji, nebo přežili válku, ale nedožili se už možnosti převzít stejné ocenění.

Tank číslo 23? Ne – číslo 603. Právě ten by podle mínění mnohých historiků měl správně symbolizovat osvobození Prahy. 10. května 1945 brzy ráno s ním před hlavní bránu Pražského hradu přijel tehdy ještě rotný Karel Šerák. Se svou posádkou sem dorazil až z Dukelského průsmyku. „Jsme jeli od Olomouce na Prahu až nám kola hořela, tak jsme hnali. Radosti bylo, že jsem dojel a zůstal živ a celou posádku jsem dotáhnul až tam,“ vzpomíná s nadšením dnes už podplukovník Šerák.

„Myslím, že pokud jsme měli tank číslo 603 československé armády, neměli bychom na to zapomínat, protože tank číslo 23 byl sovětské armády a ta sice byla osvoboditelem, ale na našem území se někdy chovala zločinecky,“ říká historik Martin Vaňourek.

Podplukovník Karel Šerák převzal spolu s dalšími příslušníky 1. československé samostatné tankové brigády - brigádním generálem Mikulášem Končickým a plukovníkem Bedřichem Opočenským - pamětní odznak 7. mechanizované brigády. „Toho si vážíme, že nezapomínají na nás a vědí o nás,“ řekl Bedřich Opočenský.

„Jsou to frajeři, protože prošli něčím, čím my neprošli a vždy jsme k tomu vzhlíželi s obdivem a úctou,“ myslí si velitel 7. mechanizované brigády Armády ČR plukovník Ivo Střecha. Mikuláš Končický se jako velitel tanku účastnil operací v Karpatech, na Slovensku, Polsku i u Opavy. Jeho tank několikrát zasáhli němečtí stíhači, z bojů jej však nevyřadili. Loni v únoru mu ministr obrany udělil Záslužný kříž a vzápětí jej prezident Václav Klaus povýšil do hodnosti brigádního generála. „To bylo velké nečekané překvapení a velké ocenění,“ říká k tomu skromně.

  • Karel Šerák vzpomíná nad starou fotografií autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161204.jpg
  • Karel Šerák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161205.jpg
  • Ocenění veteránů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1613/161206.jpg