Třebíč možná bude muset vrátit miliony za cyklostezku

Třebíč – Městu Třebíč hrozí, že bude muset uhradit až 65 milionů korun za novou cyklostezku, placenou původně z dotací. Někdo totiž nechal odstranit značky vymezující začátek a konec stezky, což je vážné porušení evropských dotačních podmínek. Opozice se domnívá, že za rozhodnutím mohou stát radní, kteří mají v oblasti rekreační chaty. Úředníci radnice se teď snaží situaci urychleně řešit, ale přiznávají, že minimálně další měsíc tam značky nebudou.

Nedávno zkolaudovaná třebíčská cyklostezka je součástí mezinárodního projektu cyklotrasy z Jihlavy do rakouského Raabsu. Stavěla se ze státních i evropských dotací v celkové výši bezmála 65 milionu korun. Ihned po kolaudaci ale kdosi odstranil značky označující cyklostezku a zakazující vjezd aut, a to je vážným porušením dotačních podmínek. „Reálná hrozba krácení nebo odebrání dotace samozřejmě existuje a my doufáme, že se tam ty značky dají a že se to vyřeší,“ věří manažerka projektu cyklostezky Zdeňka Švaříčková.

Kdo nechal odmontovat dopravní značení, nedokáže nikdo říci. Opoziční zastupitelé se však domnívají, že za demontáží značek mohou stát třebíčští politici, kteří mají v rekreační oblasti chaty nebo sem jezdí na houby a na ryby. Kdo a proč nechal značky skutečně odmontovat, se ale nepodařilo zjistit. Starosta odkázal na jediného kompetentního – odpovědného místostarostu Jana Karase, ten se ale odmítl vyjádřit. „Viník této situace nemůže být úplně zřetelně označen. Domnívám se, že vinen je primárně ten, kdo tu cyklostezku koncipoval, kdo jí projektoval,“ vyjádřil se starosta Třebíče Ivo Uher.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

To ale odmítá manažerka projektu s tím, že město může bez problému několika chatařům vjezd ke své nemovitosti povolit. Výjimky podle ní mohla začít radnice vydávat už před kolaudací, a ne odstraňovat značky. Jestli to však politici dělají neúmyslně z neznalosti, nebo z vypočítavosti, nedovede Švaříčková posoudit.

Nová cyklostezka Jihlava - Třebíč - Raabs
Zdroj: ČT24