Nová silnice zkrátí cestu z Třebomi do polského Kietrze

Třebom na Opavsku - Obyvatelé Třebomi na Opavsku se dočkali lepší silnice do sousedního polského města Kietrz. Dříve sloužila jen zemědělcům, teď už po ní mohou jezdit i auta. Starou polní cestu za peníze Evropské unie zmodernizoval Moravskoslezský kraj. Stálo to téměř padesát milionů korun. Modernizovaná silnice je dlouhá jen jeden a půl kilometru. Díky ní se ale cesta autem mezi Třebomí v Česku a polským Kietrzem zkrátí o třetinu.

„Došlo ke zkrácení zhruba o dvacet kilometrů v rámci té příhraniční spolupráce a došlo také k napojení celé té oblasti na českou silniční síť,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Do města Kietrz to teď mají obyvatelé Třebomi jen tři kilometry. Začali tam proto jezdit na nákupy. Ušetří si tak cestu do vzdálenější Opavy. Dříve to nešlo. Původně totiž silnice sloužila pouze k obsluze okolních polí. Zemědělci se svými stroji po ní projeli. Ostatní ale museli použít jinou trasu. „Po té silnici se opravdu nedalo jezdit. Byly tam výmoly, díry. I cyklisté měli problém tam projet,“ říká místostarostka Třebomi Marta Bártová. „Peníze Evropské unie byly dobře využité,“ dodává.

„Kdysi jsme na jízdu do Třebomi potřebovali alespoň půl hodiny, někdy to ale trvalo i hodinu, když byla na hraničním přechodu v Petrovicích velká fronta. Teď stačí pět minut,“ pochvaluje si starosta města Kietrz Józef Matela. Evropské peníze by chtěl Moravskoslezský kraj získat na opravu ještě jedné silnice. Ta leží nedaleko odtamtud a vede z Něvošic na Opavsku do polské obce Sciborzyce Wielkie.

  • Nová silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2086/208538.jpg
  • Stará cesta - archiv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2086/208539.jpg