Slovanská epopej byla po 109 dnech odpečetěna

Moravský Krumlov – Kvůli odpečetění Slovanské epopeje dnes do zámku v Moravském Krumlově přijel hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, ministr kultury Jiří Besser, starosta Krumlova Tomáš Třetina a Alexander Rozin, šéf Incheby, která zámek v roce 2004 koupila v dražbě. Pečeť slavnostně odstranili pracovníci radnice za přítomnosti politiků. Ti před odpečetěním jednali o osudu Slovanské epopeje, mluvilo se zejména o tom, kde bude pětice smotaných pláten rozbalena. Praha chce plátna namotaná na tubách převézt do vhodnějších klimatických podmínek, podle posudku Moravského Krumlova podmínky na zámku plátna nijak nepoškodí.

Odborníci se shodli, že srolovaná plátna je nutné opět rozvinout. Galerie hlavního města Prahy ale přišla s návrhem, aby byla převezena do jejich pražských prostor. O budoucnosti těchto pěti pláten se bude jednat v příštím týdnu. Ministr v této souvislosti ale připomněl, že epopej má status kulturní památky, její převoz, třeba i částečný, musí být předem schválen a on nepovažuje za šťastné dílo jakkoli dělit.

Praha se s Moravským Krumlovem dohodla na dočasném ponechání epopeje na jeho současném místě. Dohodnuto je to ale jen na letošní sezonu. Co bude dál se tedy neví. V nejbližších týdnech by měla vzniknout pracovní skupina vytvořená ze zástupců obou měst, Jihomoravského kraje a odborníků, která se bude zabývat právě budoucností epopeje.

Krumlovský starosta Tomáš Třetina spolu s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem doufá, že epopej na Moravě zůstane, a to alespoň do doby, než případně Praha postaví pro dílo malířem Muchou požadovaný pavilon. „Při jednáních půjde o to, aby v Moravském Krumlově mohla zůstat epopej co nejdéle,“ doplnil Besser. S Třetinou, Haškem i představiteli slovenské firmy Incheba, která krumlovský zámek vlastní, dnes zahájili jednání o obnově této historické památky. Hlavní snahou bude získat na projekt evropské dotace.

Ministr kultury Besser: Praha by měla epopej do Krumlova dlouhodobě zapůjčit

Podle Besserova názoru by Praha měla v celé kauze ukázat jistou vstřícnost. Pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) požádá, aby „řekla: je to náš majetek a my ten majetek dlouhodobě zapůjčíme do Moravského Krumlova tak, jak to bylo v minulosti“. V této souvislosti připomněl, že Praha podle Muchova přání nepostavila pro dílo výstavní pavilon. Besser se domnívá, že by vše mělo být vyřešeno brzy, aby tahanice o epopej nepokračovaly.

Rytířský sál byl zapečetěn kvůli sporům o to, kde má být epopeje umístěna. Pře vznikly poté, co Praha chtěla dílo odvézt po desetiletích z Krumlova a vystavit jej trvale v hlavním městě. Prezentováno mělo být ve Veletržním paláci.

Odpůrci stěhování s tím nesouhlasí. Poukazují na to, že Mucha si přál pro své dílo speciální výstavní pavilon, který dosud v Praze nevznikl, a požadují jeho zachování na Moravě. Situace se uklidnila po nedávných komunálních volbách.

Odpečetění Slovanské epopeje
Zdroj: ČT24