V Hodoníně bude česko-slovenská policie

Hodonín - V Hodoníně vznikne společná stanice českých a slovenských policistů. Projekt na zlepšení spolupráce a bezpečnosti v pohraničí má stát 12 milionů. Většinu peněz poskytne Evropská unie. Společné hodonínské pracoviště by mělo začít fungovat od srpna tohoto roku. Kromě policie bude v případě mimořádné události k dispozici i hasičům. Podobné česko-rakouské centrum už funguje v Drasenhofenu.

Zrušení hraničních kontrol usnadnilo práci zlodějům, kteří páchají trestné činy za hranicí svého státu, zatímco policistům hranice stále svazují ruce. Nové společné česko-slovenské pracoviště jim má usnadnit vzájemnou komunikaci, a tak zvýšit šanci, že pachatele chytnou. 

Tomáš Kužel, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, dává příklad, jak může nové centrum pomoci: „Pachatel odcizí vozidlo na Slovensku a převáží ho do Čech nebo ještě dál. V tu chvíli policista, který tuto krádež zaregistruje a vozidlo pronásleduje, potřebuje kontaktní místo, kde mu pomůžou a kde mu zprostředkují součinnost s tím druhým státem.“ 

Reportáž Ivety Zieglové a Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Centrum usnadní práci i československému kriminalistickému mikrotýmu, který už od loňska úspěšně stíhá přeshraniční zločiny. Policisté tak například dopadli dva pachatele loupeže ve směnárně. Na místě zajištěný vzorek DNA souhlasil se slovenskou databází.

Vydáno pod