Moravská ČSSD podpořila Sobotku, Hašek pohořel

Pustiměř/Olomouc - Moravská sociální demokracie podpořila na post šéfa ČSSD jejího úřadujícího předsedu Bohuslava Sobotku. Delegáti ho dnes zvolili jak v Olomouckém, tak i v Jihomoravském kraji. Hejtman Michal Hašek zatím získal sedm z dosavadních třinácti nominací, Sobotka jich má šest. Nyní už chybí jen nominace ze Středočeského kraje. V Olomouci dostal Sobotka 72 hlasů, Hašek 55. Na jihu Moravy, kde mají oba kandidáti i domovskou organizaci, porazil Sobotka jihomoravského hejtmana o 11 hlasů. O definitivním jménu nového předsedy se rozhodne na sjezdu strany 18. a 19. března.

„Beru dnešní rozhodnutí jako důležitou zpětnou vazbu od lidí, kteří mě dvacet let znají a kteří tady se mnou v sociální demokracii dlouhá léta pracovali a pracují,“ reagoval Sobotka. „Platí, že větší počet hlasů měl kolega Sobotka, já to respektuji. I pro mě je to nějaká zpětná vazba názorů sociálních demokratů na budoucnost naší strany,“ dodal Hašek. Oba kandidáti se shodli, že jejich síly jsou zatím vyrovnané. Kandidát, který ve volbách na předsedu neuspěje, by měl podle nich působit ve vedení strany. K tomu vyzvou i delegáty sjezdu. „Především oceňuji, že náš vnitrostranický volební boj se vede kultivovaně a bez osobních invektiv. Kolik stran je toho schopno,“ uvedl Sobotka. 

Oba kandidáti na post předsedy nejprve vystoupili na sjezdu v Olomouci. Právě tento kraj podle nich představuje jakousi baštu sociální demokracie. Region dlouhodobě patří k těm, kde má silnou podporu. Ve svých projevech shodně hovořili o potřebě reformovat stranu jako takovou, ČSSD podle nich také nutně potřebuje přesvědčit více voličů. Chtěli by se proto zaměřit na mladší generaci a živnostníky. Podle Sobotky musí ČSSD zůstat orientovaná na levicové spektrum voličů a v následujících volbách získat zpět ty, kteří stranu podpořili v roce 2008, ale v roce 2010 již nikoliv. Delegáti si v Olomouci volili také krajského předsedu. Stal se jím bývalý šéf olomoucké fakultní nemocnice Jaroslav Vomáčka. Dosavadní šéf a bývalý předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček z kandidatury odstoupil.

Reportáž Zuzany Neuvirtové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Jak vidí Hašek a Sobotka své šance?

Bohuslav Sobotka: „Já jako kandidát, který není hejtmanem ani primátorem, nemohu nabízet dotace ani pracovní místa. Soustředím se na to, že nabízím ideje a představu o budoucnosti sociální demokracie, nabízím hodnoty, na kterých bych chtěl stavět sociálnědemokratickou politiku v příštích letech, a uvidíme, jak z tohoto zápasu vyjdu.“

Michal Hašek: „Já si myslím, že ten souboj by měl být především soubojem konceptů a vizí. Opakuji, že moje vize je moderní, evropská sociální demokracie, která se nebude vázat pouze na komunistickou stranu, bude mít širší koaliční potenciál. To, jestli někdo bydlí v Brně nebo v Praze, možná pro někoho osobně může být nějakým důvodem, proč někoho volit a nevolit, ale nemyslím si, že by to bylo to hlavní kritérium, podle kterého budou delegáti vybírat.“

Hašek získal nominaci od sociálních demokratů z Pardubického, Jihočeského, Ústeckého, Zlínského, Plzeňského a Libereckého kraje a v Praze. Sobotku podpořili v kraji Pardubickém, Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém, Jihomoravském a na Vysočině. Pro žádného z nich se nerozhodly krajské organizace v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji.

Závěry krajských konferencí se při hlasování řídí třetina delegátů

O novém šéfovi ČSSD se rozhodne tajným hlasováním na celostátním sjezdu. Uskuteční se 18. a 19. března na brněnském výstavišti. Ze zkušeností z minulých stranických voleb vyplývá, že závěry krajských konferencí se při hlasování řídí asi třetina delegátů. Velký vliv na jejich konečné rozhodnutí budou mít tedy projevy kandidátů na sjezdu.

Delegáti budou volit i místopředsedy. Podle stanov má být ve vedení žena. Místopředsedkyni si ale nedokázali zvolit už téměř dva roky. ČSSD přitom pamatuje doby, kdy v jejím vedení byly ženy hned dvě: v letech 1995 až 1997 Petra Buzková a Květoslava Kořínková. Na nedostatek zájmu se tentokrát strana vymlouvat nemůže. O post se chce ucházet hned sedm žen. Vedle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a hejtmanky Milady Emmerové například i méně známá bývalá zastupitelka ve Skutči Ludmila Navrátilová. Sociální demokratky ale odmítají udělat z volby obdobu dívčí války. „Mými konkurenty na pozici místopředsedy budou jak muži, tak ženy,“ řekla ČT Gajdůšková.

Vydáno pod