Soud zamítl první žalobu kvůli opakovaným volbám v Českém Těšíně

Ostrava – Krajský soud v Ostravě rozhodl o první ze čtyř žalob, které se týkají opakovaných komunálních voleb v Českém Těšíně. Soud dnes zamítl návrh Strany pro otevřenou společnost (SOS), která se domáhala neplatnosti volby kandidátů Mariana Kuśe, Anny Kabotové, Jana Tomanka, Štěpána Štefka a Zuzany Littnerové, kteří byli do zastupitelstva zvoleni za SOS pro Český Těšín. Návrh totiž podala místopředsedkyně strany Pavla Brady, podle soudu však takový úkon může provést jen volební zmocněnec.

Soud se zabýval také možností, zda by Brady nemohla svůj návrh podat jako občan, protože návrh může podat také každá osoba zapsaná do seznamu voličů v daném místě. Jenomže Brady nebyla zapsaná ani v seznamu voličů, proto nemohla návrh pro neplatnost voleb podat. Proti rozhodnutí soudu se nelze odvolat. „Naše zákony nejsou jednoznačné a mají značné mezery ve výkladu volebního práva,“ reagovala na verdikt soudu Pavla Brady. 

Opakování voleb v Českém Těšíně nařídil soud kvůli masivnímu skupování hlasů pro uskupení SOS pro Český Těšín. O kupčení s hlasy se ovšem mluví i po opakovaných volbách. Brady se před opakovanými volbami pokusila část kontroverzní kandidátky odvolat. Městský úřad však vycházel z výkladu volebního zákona, podle kterého odvolat kandidáty nebylo možné, voliči tak pro ně normálně hlasovali.   

V pondělí bude soud rozhodovat o dalších třech žalobách. Dvě z nich přitom žádají to samé, co Strana pro otevřenou společnost, tedy zneplatnění volby kandidátů za SOS pro Český Těšín. Jednu žalobu podali lidovci, ODS a Nestraníci, druhou pak koalice Hnutí pro Těšín a Strany zelených a také Lubomír Matěj. Druhá žaloba chce navíc, aby soud zrušil celé hlasování. Zrušit hlasování chtějí rovněž kandidáti SOS pro Český Těšín, kteří podali třetí žalobu.