Setkal se Gagarin s Bohem?

Brno – Blížící se padesáté výročí startu prvního člověka do vesmíru inspirovalo brněnské HaDivadlo k autorskému představení. Pod všeříkajícím názvem Gagarin ho uvádí v premiéře 4. února. Poetickou inscenaci připravil Ján Sedal, jenž se kromě fascinujícího momentu, kdy lidská bytost poprvé uviděla modrou planetu z pohledu Měsíce, zaměřil i na dvacet minut, po které údajně sovětský kosmonaut ztratil spojení se Zemí.

Co všechno se na palubě kosmické lodi Vostok 1 dělo? O čem Jurij přemýšlel? Potkal se s Bohem? ptá se autor a režisér inscenace Ján Sedal, pro něhož byl jedním z inspiračních zdrojů i Tarkovského historický film Andrej Rublev.

Podle Sedala zatím nikdo o Gagarinově letu nenapsal hru ani operu. "Říkal jsem si, že přes všechnu ideologickou masáž, kterou prošel, a výcvik, který absolvoval, v něm mohlo těch dvacet minut ve vesmíru jako v prvním člověku, který se tam dostal, probudit netušené věci," dodal, co jeho na tomto tématu zaujalo. 

Gagarin navazuje v HaDivadle na tradici autorských čtení bez pevného textu. Podle Sedala je text složený z básnických textů a druhou částí inscenace je opera. Petr Hromádka pro Sedalovu hru složil původní hudbu, kterou bude na představení hrát „živá a nefalšovaná dechovka“.

Sedm obrazů o odvaze člověka vydat se do neznáma a zase se vrátit na zem uvádí HaDivadlo v premiéře 4. února. V roli Gagarina diváci uvidí Mariána Chalányho, v dalších pak Marii Ludvíkovou, Petru Bučkovou, Eriku Stárkovou, Sáru Venclovskou, Cyrila Drozdu a Martina Siničáka.

HaDivadlo také na 12. dubna, tedy na den padesátého výročí Gagarinovy cesty do vesmíru, připravuje paradivadelní akci. Významnou událost v dějinách lidstva připomene sérií happeningů, projekcí dobových dokumentů a dalších událostí na téma člověk a vesmír.

  • Gagarin zdroj: HaDivadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229901.jpg
  • Gagarin zdroj: HaDivadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229903.jpg
  • Gagarin zdroj: HaDivadlo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2300/229902.jpg