Ostravské Divadlo loutek má novou scénu, amfiteátr i orloj

Ostrava - Úspěšně zkolaudovaná je unikátní přístavba ostravského Divadla loutek. Stavba za 58 milionů korun je dílem trojice architektů Petra Hájka, Gabriely Minářové a Bronislava Stratila. Ani ne za rok tak divadlo získalo novou alternativní scénu, amfiteár a také jednu u divadla dosud nevídanou atrakci - orloj s šesticí dřevěných loutek.

Král s královnou, čert s andělem a nakonec smrtka s kašpárkem. Nad tanečky pohádkových postaviček výtvarníka Tomáše Volkmera světélkuje hvězdná obloha se znameními zvěrokruhu. „Myslím, že jsme možná jediné divadlo na světě, které má orloj,“ říká s úsměvem architekt Bronislav Stratil. Ke všemu zbývá jen dodat hudbu Vlastimila Ondrušky. Tu si Ostravané poslechnou už velmi brzy. Vedení Divadla loutek se rozhodlo, že ke slavnostnímu spuštění orloje dojde ještě tento měsíc.

Herci v nové přístavbě začnou zkoušet až v dubnu. „Výsledek nás přece jen překvapil a musím říct, že příjemně. Ten alternativní hrací prostor je v něčem hrozně velkorysý a opravdu v sobě skýtá řadu možností. Už teď fantazie pracuje na tom, co se dá jak využít,“ těší se umělecký šéf Divadla loutek Václav Klemens. „Jedná se o stavbu z betonu a velká zvláštnost je v tom, že fasáda je betonová a je zároveň i nosnou konstrukcí stavby, to znamená, že ukotvení stropních konstrukcí je zavěšeno přes tepelné izolace na obvodovém plášti budovy. V tomhle to bylo zajímavé a velmi náročné na detail a provedení. Je to krásná stavba,“ popisuje postup i výsledek generální dodavatel Richard Lukas.


„Hledali jsme tu správnou formu – tak, aby ten dům skutečně byl v přirozeném kompozičním stavu, aby kolemjdoucí měl vždycky pocit, že ten dům tu vždycky stál. A to se, myslím, povedlo a na to jsem s kolegy velmi pyšný,“ říká architekt Bronislav Stratil. Díky přístavbě se kapacita divadla, na jehož představení se obvykle stojí dlouhé fronty, zvýšila o dvě stovky míst. Premiéra pohádky O víle menší než makové zrnko pokřtí nové prostory v květnu.

  • Nová přístavba Divadla loutek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231790.jpg
  • Nová přístavba Divadla loutek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2318/231791.jpg