Ostrava stadion stavět nebude, zrekonstruuje Vítkovice

Ostrava - Nový fotbalový stadion se v Ostravě zatím stavět nebude. Představitelé města rozhodli, že přestaví a zrenovují stadion ve Vítkovicích, přestože primátor Petr Kajnar loni v lednu oficiálně slíbil, že do roku 2013 vyroste v Ostravě nová fotbalová aréna. Podle primátora už není vybudování nového stadionu na pořadu dne, město o něm prý však výhledově nepřestává uvažovat. Na novém řešení se podle Kajnara shodla rada města napříč politickým spektrem.

„Asi jsme se unáhlili, momentálně na to nemáme finanční zdroje,“ řekl Kajnar na tiskové konferenci. Za jednu z hlavních příčin označil změnu záměrů i ekonomickou krizi, přestože loni tvrdil, že ta stavbu ohrozit nemůže. „Spletl jsem se. Letos dopadla krize na město nejhůř. Odklad a přestavba Vítkovic je nejlepší a jediné schůdné řešení,“ prohlásil.

Původní plán vedení ostravské radnice se po podzimních komunálních volbách úplně zhroutil. Zastupitelé nyní po třinácti měsících váhání definitivně ustoupili od výstavby nového stadionu na zelené louce a v nákladu 400 milionů korun hodlají zrekonstruovat městský stadion ve Vítkovicích tak, aby splňoval parametry pro pořádání vrcholných sportovních akcí.

Termín dokončení se odhaduje na přelom roku 2013 a 2014. Přestavěný stadion má mít kapacitu 14 tisíc lidí. „Na něj se momentálně peníze v rozpočtu města najdou,“ podotkl Kajnar. Zástupci města nicméně připustili, že dodnes nejsou vypořádáni s vlastníky pozemků v areálu městského stadionu, kteří tak hypoteticky mohou náklady na rekonstrukci vyšroubovat daleko výše.

Polemika kolem stadionu se bytostně dotýká i fotbalistů Baníku, kterým po příští sezoně skončí výjimka a jejich domovský stánek na Bazalech přestane splňovat parametry Českomoravského fotbalového svazu.

Podle náměstka pro investice Jiřího Srby budou Vítkovice splňovat parametry projektu ČMFS Stadiony 2012. Chystá se však už další fáze pro rok 2016, ve které by podle předběžných plánů mělo být mimo jiné i zastřešení celého hlediště. To ve Vítkovicích není, město by tak znovu v horizontu příštích let muselo do areálu napumpovat ve velkém objemu další finanční prostředky.

Svůj nesouhlas s počínáním města dnes přišly přímo do sídla magistrátu demonstrovat na čtyři desítky fanoušků, ti se domáhali vstupu na tiskovou konferenci a provolávali hesla vyjadřující protest proti postupu radních. „Jako město nejsme spokojeni s tím, že radikální fanoušci Baníku město reprezentují tímto způsobem a jsme rozhodnuti udělat maximum, abychom tuto radikalitu potlačili,“ řekl Kajnar.

FC Baník Ostrava
Zdroj: ČT24
Vydáno pod