Opavské společnosti s podílem města obmění představenstva a dozorčí rady

Opava - V opavských obchodních společnostech dojde k velkým změnám. Zastupitelstvo schválilo návrh rady, aby se obměnila zhruba třicítka postů v jejich představenstvech a dozorčích radách. Odejdou hlavně členové ODS. Nahradí je zástupci ČSSD a SOS pro Opavu, tedy stran, které ve slezské metropoli vyhrály volby. Navržené členy musí schválit ještě valné hromady jednotlivých podniků a institucí. Definitivní rozhodnutí tedy padne během několika následujících měsíců.

Slezský fotbalový club Opava, Městský dopravní podnik nebo Technické služby – nejen tady, ale také v dalších šesti obchodních společnostech, kde má město stoprocentní nebo i menší podíl, dojde k výměně jednatelů nebo členů představenstev a dozorčích rad. „Tyto výměny jsou běžné v celém našem státě, jsou to mnohdy funkce, které souvisejí s vytvořením nových koalic na úrovní vládní, krajové, městské, obecní – to je důvodem, proč navrhujeme takovou výměnu,“ uvedl primátor Opavy Zdeněk Jirásek /ČSSD/. „Co se týče členů, kteří byli zvoleni za ODS, tak to respektujeme jako realitu a žádným způsobem to nebudeme nijak zpochybňovat. Na to hodnocení si necháme čas, abychom viděli, jak se jim v těch firmách bude dařit a jestli je někam posunou,“ přijímá změny v klidu bývalý primátor Opavy Zbyněk Stanjura /ODS/.

Podle náměstkyně primátora Pavly Brady /SOS/ je to zároveň jediný způsob, jak zajistit, že vedení města bude mít dostatečné informace o tom, jak tyto organizace fungují. Uvolnění členové rady budou funkce vykonávat zdarma. Ostatní obdrží za svou činnost zhruba pět tisíc korun měsíčně. Budou mít ale hmotnou odpovědnost a ručit svým majetkem. U společnosti Slezský fotbalový klub a Hala Opava bude členství v představenstvu a radě rovněž bez finančních odměn. „Já jsem byl předsedou představenstva Slezského fotbalového klubu a v dozorčí radě Technických služeb. Tohle rozhodnutí jsme očekávali a já bych řekl, že to je přirozený proces, že s tím se počítat musí,“ souhlasí i zastupitel Opavy Marek Veselý /ODS/.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

V dozorčí radě Slezského fotbalového klubu měl podle návrhu zasednout zastupitel René Černohorský. Tato funkce se ale neslučuje s jeho povoláním, protože pracuje u policie. Nahradí ho tedy Rostislav Vojáček. „Policejní právníci tuto záležitost řešili a došli k názoru, že by to opravdu nebylo vhodné, což mě mrzí, protože se kolem fotbalu pohybuji odmalička, hrál jsem za Opavu,“ potvrdil s lítostí tiskový mluvčí PČR Opava a zastupitel za ČSSD René Černohorský.