Při výbuchu laboratoře se zranil muž

Veverská Bítýška - O půl šesté ráno došlo ve Veverské Bítýšce k výbuchu chemikálií v laboratoři firmy Bioster, která vyrábí zdravotnické potřeby. Rozsáhlý výbuch zničil okna a sádrokartonové stěny, statika nosných stěn zůstala nepoškozená. Explozi zřejmě vyvolal oxid dusičitý při technologické činnosti v reaktoru laboratoře. Ze zařízení unikla část kyseliny dusičné, která na podlaze vytvořila kaluž zhruba dva krát tři metry. Čtyřiapadesátiletý muž byl lehce zraněn. Bezprostřední nebezpečí už nehrozí, hasiči předali místo zástupcům firmy. Na místě provádí policie šetření. Zástupci firmy odhadli škody přibližně na dva miliony korun, laboratoř je kompletně zdemolovaná.

Zraněného muže ošetřila záchranná služba. „Muž utrpěl lehká řezná ranění, patrně od skla z laboratoře a oken, a nadýchal se zplodin, proto byl převezen do nemocnice,“ uvedl mluvčí jihomoravských záchranářů Radek Turin.

Vrátný firmy nahlásil výbuch plynu, na místo proto přijeli i zástupci plynárenské společnosti. Laboratoř, ve které k výbuchu došlo, je nad plynovou kotelnou, hasiči se obávali, aby nedošlo i k výbuchu kotelny. „Technici plynáren, kteří zkontrolovali plynovou kotelnu v suterénu pod laboratoří, nezjistili žádné poškození zařízení ani únik plynu,“ řekl Jaroslav Haid, mluvčí jihomoravských hasičů.

Také patro nad výbuchem exploze nezasáhla. Protože dekontaminaci uniklých látek a další likvidační práce si zajistil majitel objektu, hasiči prostor ohraničili páskou proti vstupu dalších osob a krátce před 8. hodinou ukončili zásah.

Na místě vystřídali hasiče policisté. „Kriminalisté nyní zjišťují, zda příčinou výbuchu bylo porušení bezpečnostních předpisů, porucha na zařízení či nešťastná shoda okolností,“ řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů s technikou k vyhledávání a záchraně osob ze sutin a kynoložka se psem cvičeným k vyhledávání osob zasypaných v sutinách.

Vydáno pod