Opava čeká na peníze z EU a bere si úvěry

Opava - Opava musí řešit svou finanční situaci devadesátimilionovým úvěrem. V rozpočtu totiž nemá peníze na zaplacení už rozběhnutých rekonstrukcí několika objektů. Navíc čeká na zpětné proplacení faktur z peněz Evropské unie. Formu zakázky na úvěr kritizoval bývalý primátor Opavy a současný zastupitel Zbyněk Stanjura. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale pochybení neshledal. Hospodaření města komplikuje fakt, že nejsou známy konkrétní termíny, kdy peníze z EU na účet města přijdou.

Opava hospodaří v letošním roce ve finančním provizoriu. Překlenovací úvěr je proto nutný k zaplacení aktuálních faktur, například za dokončenou rekonstrukci Slezského divadla, také proto ho zastupitelstvo schválilo. „Tím se nám podařilo překlenout jistý problém, vyřešit ho a zároveň s tímto úvěrem pracovat tak, aby to město co nejméně zatížilo,“ tvrdí primátor Opavy Zdeněk Jirásek. „Město je momentálně před závazkem, který je splatný nejpozději 4. března. Má povinnost zaplatit zhruba 52 milionů korun,“ upřesnil vedoucí finančního rozpočtového odboru Magistrátu města Opavy Miroslav Drössler.

Formu zakázky na překlenovací úvěr nechal prověřit bývalý primátor Opavy Zbyněk Stanjura. „Chtěl jsem, aby prověřili, zda když se vypisují tři zakázky na úvěr, mohou být v různém režimu. Dvě byly nadlimitní, tak jsem chtěl, ať prověří, jestli i ta třetí nemusela být nadlimitní,“ vysvětluje Zbyněk Stanjura. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale žádné pochybení nenašel. Zadlužování se ale nelíbí ani některým obyvatelům města. „Vědomě zadlužují město a navíc investiční akce, které probíhají v jednotlivých letech, nejsou kryté,“ rozčiluje se obyvatel Opavy Emil Kittel. „Tady to je jasně vidět, že investice přecházejí do dalšího roku a pak tam vznikají problémy,“ dodává.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

V současné době splácí tři úvěry ve výši asi 500 milionů korun. Aby se vyřešila dlouhodobá situace s financováním již rozběhlých projektů se spoluúčastí Evropské unie, jako je například oprava Domu umění nebo kulturního domu na Rybníčku, plánuje město, že si v letošním roce vezme ještě další úvěr ve výši 160 milionů korun. Na rok 2011 má přitom Opava v rámci rozpočtového provizoria k dispozici 800 milionů korun.

  • Slezské divadlo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235024.jpg
  • Opava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235025.jpg