Parkovací dům usnadní i ztíží stání v Jihlavě

Jihlava – Nový parkovací dům má zachránit Jihlavu. Ve městě už není kde odstavit auto, magistrát proto chce zoufalým řidičům ulevit. Stavba má začít už v tomto roce. Dům má ale také své odpůrce – nelíbí se jim, že vyroste v místě, kde se dosud dalo parkovat zadarmo. Navíc jihlavským ulicím sice uleví, před otevřením ale parkovací dům situaci naopak ještě zhorší. Během stavby ubude v centru stovka parkovacích míst.

V místech, kde jsou dnes přeplněná parkoviště, má zanedlouho vzniknout parkovací dům. Ačkoli se do něj vejde víc aut, než dnes dokážou řidiči „naskládat“ na volné plochy, bude mít velkou nevýhodu – za parkování se bude platit, zatímco dosud je možné odstavit vůz zadarmo, je-li kde. Především ale v době, kdy se parkovací dům bude stavět, nebude možné v oblasti parkovat. Lidé, kteří v centru krajského města pracují – úředníci nebo soudci, ani studenti policejní školy či návštěvníci kulturního domu a hokejového stadionu nebudou mít kde odstavit auto.

Magistrát chystá náhradu v dvoře domu kultury, ale pouze pro 64 aut. „V tuto chvíli se chystá územní řízení,“ uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis. Podle mluvčího Služeb města Jihlavy Martina Málka bude stavba parkovacího domu trvat půl roku.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Magistrát je přesvědčen, že parkovací dům je zoufale potřeba. „Kapacity, které chybí, jsou ve stovkách, možná i tisících parkovacích míst,“ sdělil mluvčí Tulis. Dodal, že stavba bude město stát 80 milionů korun, řidiči potom budou mít k dispozici 350 parkovacích míst. „První hodina by měla stát deset korun, následná kolem pětikoruny,“ doplnil klíčovou informaci Martin Málek.

Parkovací dům v centru má být podle plánů magistrátu první nejméně ze čtyř. Primátor navíc chce zcela změnit dosud platný systém parkování v městských ulicích.