Svolávání dobrovolných hasičů pomocí SMS zpráv je nespolehlivé

Brno - Dobrovolní hasiči v Jihomoravském kraji si stěžují na špatné fungování systému hromadných SMS zpráv, které je svolávají k zásahům. Jeden příklad za všechny: Když nedávno začalo hořet v jednom břeclavském bytě, ze zbrojnice dobrovolných hasičů ve Staré Břeclavi vyjela pouze šestice mužů, přestože normálně se jich sejde kolem čtrnácti z celkových třiadvaceti. Ostatní totiž zprávu o výjezdu nedostali. Tento stav trvá i přes sliby vedení hasičů o nápravě už půl roku.

Aby dobrovolní hasiči mohli vyjet k zásahu, musí se o události nějakým způsobem dozvědět. Kromě sirény v obci jim k tomu slouží textové zprávy z operačního střediska profesionálních hasičů. Tento systém bez problémů fungoval až do loňského léta, kdy jihomoravské generální ředitelství hasičů vybralo nového operátora pro mobilní telefony.

Zatímco ještě v červenci chodily SMS zprávy svolávající k výjezdu všem členům jednotky dobrovolných hasičů, po změně operátora je počet zpráv na jednotku omezen. Zprávu tak dostane pouze část sboru - a to se dobrovolným hasičům nelíbí.

„Značně nám tím snížili akceschopnost. Poslední dobou se běžně stává, že do zbrojnice doběhnou jen čtyři lidé, protože ostatní nebyli informováni,“ zlobí se velitel jednotky ve Staré Břeclavi Josef Košulič.

Josef Košulič:
„Vedení hasičů si absolutně neváží našeho dobrovolnictví. Místo toho, aby se nám snažili vyjít vstříc, nám práci ještě komplikují.“

Břeclav je přitom městem, kde jsou tři rizikové podniky s výrobou plastů či chemikálií a u kterého vede dálnice D2. „Tady jde přece o životy lidí, je to nehorázné,“ tvrdí. Podle něj je to házení klacků pod nohy dobrovolníkům.

Operátor: Počet zpráv nijak neomezujeme

Mnozí nespokojení dobrovolní hasiči jsou přesvědčeni, že za problémy stojí šetření na špatných místech. Vedení jihomoravských hasičů omezení počtu SMS zpráv vysvětluje technickými limity nového operátora. Ten se ale hájí tím, že systém si hasiči vybírali sami. „My počet SMS nijak neomezujeme, je to čistě na rozhodnutí krajských ředitelství,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti Vodafone Miroslav Čepický.

„Bylo nám řečeno, že si máme zvolit některou z nabízených koncepcí. Vybrali jsme si SMS brány, kde je maximální počet zpráv na jednotku 12,“ vysvětlil ředitel odboru operačního řízení HZS Jihomoravského kraje Petr Příkaský.

Dobrovolní hasiči ze Staré Břeclavi teď kvůli omezení své akceschopnosti žádají, aby hejtman Michal Hašek (ČSSD) svolal mimořádné jednání bezpečnostní rady kraje. Podle Haška kraj dobrovolným hasičům přispívá ročně asi 30 miliony korun a zabezpečení funkce poplašného systému je jednou z jeho priorit.