Postřehy odjinud mají nové díly o Francii

Neznámá Francie očima Jana Šmída. Tak se jmenuje nové třináctidílné putování Savojskými Alpami a údolím Rhony v rámci cyklu Postřehy odjinud, které už téměř dvacet let připravuje Centrum publicistiky a dokumentu Televizního studia Ostrava. Jan Šmíd je zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii a divákům České televize se poprvé ohlásí ve čtvrtek dvacet minut před dvaadvacátou hodinou na ČT1.

Buchon není bufet. Návštěvníci Lyonu, kteří zavítají do stejnojmenného podniku, se mohou těšit na vydatné a chutné pokrmy.

„Buchon je místo, kde se jí jednoduchá kuchyně, ale z čerstvých původních surovin, takže to má i gastronomickou rovinu,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu ve Francii Jan Šmíd.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)


Údolí Rhony a savojské Alpy tvůrci Postřehů odjinud tentokrát zvolili proto, že tento region není Čechům tak známý jako zbytek Francie. V rámci putování se diváci kromě Lyonu podívají také na venkov.

„Hledali jsme například lanýže, hledali jsme zázraky, zjišťovali jsme, co se dá dělat z oliv a podobně. Dostali jsme se až skoro k Provance, kde jsme objevili krásné městečko Grinan historické, kde se natáčeli třeba Tři mušketýři,“ uvádí dramaturg Karel Bělohlavý.

Po francouzské sérii Postřehy odjinud představí další evropskou zemi – Polsko, kterým televizní diváky provede zahraniční zpravodaj České televize Miroslav Karas.