V Lounech vzpomínali nejen na popravené

Stalo se již tradicí, že se v Lounech vždy 7. ledna vzpomíná na lidi, kteří se postavili proti bývalému režimu a byli za to postižení. A protože letos tento den připadá na sobotu, vzpomínalo se již v pátek 6. ledna. Letos je tomu již 62 let, co byl v Lounech proces s ilegální skupinou Mapáž 5.

Tehdy bylo souzeno 23 členů protikomunistického odboje, čtyři byli popraveni a dalších devatenáct členů dostalo tresty v celkovém úhrnu 254 let. Na tuto událost u lounské sokolovny zavzpomínal poslední žijící člen této skupiny, tajemník lounské pobočky Konfederace politických vězňů Evžen Seidl. Ještě v prosinci se na výroční schůzi lounské pobočky vzpomínalo na dalšího žijícího člena, tehdy však již vážně nemocného Rudolfa Pihrta. Ten bohužel před několika dny zemřel.

Pamětní deska byla na sokolovně slavnostně odhalena dne 6. ledna1993 a připomíná nejen proces, ale hlavně čtyři popravené – Kamila Novotného, Josefa Plzáka, Josefa Hořejšího a Bohumila Klempta. Mimo starosty Loun Jana Kernera a člena zastupitelstva Bohumíra Roedla se slavnostního aktu zúčastnili studenti lounského gymnázia, přátelé postižených a občané města Loun. 

Ladislav Bába, Louny

Vydáno pod