Jan Hališka se snaží dostat filharmonii z krize

Janáčkova filharmonie Ostrava představila plány na letošní sezónu. Jedna z největších příspěvkových organizací města přišla před dvěma měsíci o celé vedení – ředitele Petera Krajniaka, šéfdirigenta Theodora Kuchára a náměstka Jaroslava Mertu.

Z nejhorší krize má filharmonii vyvést Jan Hališka. Radní ho pověřili řízením do konce sezóny.


„S příchodem profesora Hališky se změnila jedna důležitá věc, a to komunikace mezi vedením a orchestrem. A objevují se první vlaštovky. Třeba nové webové stránky nebo měsíční bulletin. Přesto, nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení, bude mít velkou práci zlepšit celkový profil značky Janáčkovy filharmonie,“ říká zástupce předsedy odborů filharmoniků a hráč na kontrabas Jiří Dokoupil.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)


Zásadním úkolem bude najít nového šéfdirigenta. Pro začátek Hališka pozval ke spolupráci někdejšího šéfa orchestru  - Vídeňáka Christiana Arminga, který už zkouší s ostravskými muzikanty 1. symfonii Gustava Mahlera.

„Dlouho jsem tady nebyl, ale jsem velmi příjemně překvapen. Líbí se mi pěkná pracovní atmosféra, která vládne mezi muzikanty a dirigentem,“ uvádí dirigent Arming.

Ten ale filharmonii nepovede. Má už totoiž jinou práci.

„Vzhledem k tomu, že je nově šéfdirigentem belgického souboru, vylučuje to, že by se k nám vrátil jako šéfdirigent. Byl by samozřejmě velkým přínosem, ale budeme rozhodně spolupracovat alespoň příležitostně,“ říká někdejší ředitel filharmonie Hališka, který si před lety mladého Arminga vybral jako šéfdirigenta.

Zájemců o toto místo je podle Hališky spousta. Prozatimní ředitel má v plánu zvát různé dirigenty a z nich pak jednoho na post šéfdirigenta vybrat.

Kromě Mahlera chystají filharmonici například koncert filmové hudby Movie Night. Hališka jedná o sponzorování, nahrávání i zájezdech.

„Čekají nás koncerty na italských festival, pak velký asijský zájezd - do Číny a Koreje. A také budeme mít koncert v New Yorku,“ líčí Hališka.

Na jaře čeká filharmonii také koncert s Jaromírem Nohavicou, a to v historickém plynojemu Dolní oblasti Vítkovic.

Náměstkyně primátora pro kulturu Simona Piperková oznámila, že výběrové řízení na nového ředitele vypíše město asi v půlce března.

Vydáno pod