Křišťálová růže také pro ostravského herce Jana Fišara

Ostrava – Dlouholetý herec Národního divadla moravskoslezského Jan Fišar opět dosáhl na Křišťálovou růži - nejvyšší české ocenění za přednes poezie a prózy. Cenu si převezme na Poděbradských dnech poezie v sobotu 21. dubna.

Vedle Fišara předají organizátoři Křišťálovou růži také Jiřímu Lábusovi ze Studia Ypsilon a Slovence Janě Oľhové, která působí ve Slovenském národním divadle.

Šestapadesátiletý herec původem z Prahy začínal po studiích na DAMU v Pardubicích, v angažmá v Ostravě je od roku 1982 a má za sebou mnoho velkých rolí.

Kromě hraní se věnuje moderování a právě přednesu. „Mou největší láskou je poezie a umělecký přednes,“ říká sám Fišar. Má za sebou řadu pořadů například v pražské Viole, Lyře Pragensis, Společnosti bří Čapků, Památníku národního písemnictví. Vystupuje na významných festivalech v regionu jako Janáčkův nebo Janáčkovy Hukvaldy, dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem Ostrava. V Poděbradech již dosáhl ocenění třikrát.

Křišťálovou růži dostala v minulosti řada významných herců. Festival poezie v Poděbradech bude mít letos padesátý ročník.