Ve Štípě začala rekonstrukce náměstí. Do zoo jedině po objížďce

Zlín – Přestavba Mariánského náměstí ve zlínské městské části Štípa zkomplikuje cestu návštěvníkům Zoo Lešná. Do zoologické zahrady se až do konce října dostanou jen po objízdné trase vedoucí přes Kostelec. Rekonstrukce náměstí bude stát přibližně čtyřicet milionů korun a potrvá do příštího roku.

Centru Štípy dominuje poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie s komplexem klášterních budov. V těsné blízkosti významného poutního místa denně projedou stovky aut, navíc je zde nebezpečná křižovatka. Všechny tyto problémy má plánovaná přestavba odstranit. Hlavní tah na zlínskou zoo se tak posune od kostela blíže k bytovým domům.

Mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

„Tato stavba má největší význam pro bezpečnost chodců v dané lokalitě. Nový tvar křižovatky by měl přispět i k větší bezpečnosti silničního provozu. Stavební řešení křižovatky bude řidiče zřetelně upozorňovat například na to, že ve směru jízdy od Velíkové vyjíždějí z vedlejší silnice na hlavní,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Díky rekonstrukci se zklidní prostor kolem poutního chrámu, navíc před ním vznikne větší prostor pro shromažďování věřících. „Úprava prospěje i samotnému kostelu. Bude se méně chvět, protože auta začnou kolem něj projíždět ve větší vzdálenosti. I proto jsem velmi rád, že se Mariánské náměstí bude měnit,“ zhodnotil farář František Sedláček.

Poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě
Zdroj: ČT24/zlin.eu

Kvůli přestavbě je uzavřená Lešenská ulice. Jinudy musí auta i MHD

Kvůli rekonstrukci náměstí a přeložení silnice město uzavřelo Lešenskou ulici, po níž návštěvníci míří do Zoo Lešná. Objízdná trasa vede přes Kostelec. Výluka se dotkne také autobusové linky 36. O prázdninách dočasně jezdí objížďkou po ulici Zámecká a vynechává tak zastávku Štípa-škola. Na této zastávce budou po dobu výluky zastavovat jen autobusy linek 34 a 35.

„Jeden zvláštní spoj bude vypravován v neděli, aby zajistil dopravu cestujících z Kostelce a z Velíkové na bohoslužbu do štípského kostela. Autobus pojede po trase linky 36 ze Sportovní haly s odjezdem v 9:55 přes Kostelec a zastávku Lešná Zoo na zastávku Štípa-požární zbrojnice, kam dorazí v 10:17 . Zde vyčká na přestup cestujících přijíždějících linkou 36 z Velíkové a poté pokračuje na zastávku Štípa-škola,“ popsal Vojtěch Cekota ze zlínského dopravního podniku.

Od začátku školního roku bude linka 36 v pracovních dnech zajíždět od zastávky Štípa-požární zbrojnice na zastávku Štípa-škola a zpátky okolo zbrojnice do Velíkové nebo do Zlína. Cestující musí počítat s prodloužením cestování.

Přípravné práce na Mariánském náměstí začaly už v polovině června. Zlínský kraj ve Štípě zaplatí 16 milionů korun za práce související s přeložením silnice. Město na vybudování chodníků, rozšíření počtu parkovacích míst, instalaci nových laviček nebo odpadkových košů vyčlenilo přes 14 milionů korun.

Vydáno pod